fredag 2 maj 2025

2018 Extra Brut Rosé från Damien Hugot

 De senaste dagarna har bjudit på ett fantastiskt vårväder. Fruktträden har  en begynnande blomning, björken bär på den där ljuvliga skira grönskan och ögonen kliar av all pollen. Visserligen är vinden emellanåt lite isig (det är dock sent i april), men vi har en plats där det är lä och där solen kommer åt. En ljuvlig tid helt enkelt.

I påskas njöt vi av en roséchampagne, som förblivit obloggad. Hög tid med andra ord att avhjälpa detta.

Damien Hugot började göra champagne under eget namn i början på 1990-talet. Han hade tagit över 3 ha av sin fars vinmarker i Chouilly (någon mil öster om Epernay). Idag äger han 6 ha det mesta runt Chouilly, men också lite Pinot Noir i utkanten av Epernay samt några odlingslotter i Cramant. En stor del består av gamla Chardonnayrankor planterade 1927, 1951 och 1957. Hela årsproduktionen ligger idag på ca 25 000 flaskor. Dessa fördelas på Brut Blanc de Blancs, Millésime (görs endast vissa år), Grand Cru Vieilles Vignes samt Brut Rosé.
På vinifieringssidan är det rostfritt stål som gäller förutom Vieilles Vignes som får 6 månader på gamla Bourgognefat.

2016 var första gången vi kom i kontakt med någon av Damien Hugots champagner. Vi har för vart år som gått sedan dess blivit alltmer imponerade. Så klart har det också blivit några blogginlägg. Klicka på resp champagne så får du våra tankar:

M18

Roséchampagnen vi dricker den här kvällen är gjort på i huvudsak druvan Chardonnay, som kommer från deras vingårdar i Chouilly och Cramant och som skördades 2019 samt en liten slatt Pinot Noir, som kommer från en vinlott strax utanför Epenay
Det degorgerades 23/7 2023 och fick då en dosage på 5g/liter.

Färgen går i en bärnstensaktig nyans. Kan inte påminna mig att den varit en lika bärnstensaktig ton tidigare gånger vi druckit den.
Det här är gott på riktigt. Fortfarande mycket ung, men ändå väldigt tillgänglig.
Ingen doftbomb utan lite mer diskret i sin framtoning, men detta tillt trots bjuds vi på fina röda bär, röda äpplen, blodgrape, lite bröd, krossat grus och aningens ostronskal.

I munnen är det betydligt mer utveclade smaker vi bjuds på. De röda bären blir här till jordgubbar, smultron och något hallon. Finfin syra från röda äpplen. Blodgrape och mandariner ger sköna citrusvibbar. I den medellånga eftersmaken får vi lite brioche, någon liten örtighet, både steniga och kritiga mineraler och med ett avslut i blodgrapens tecken

Ja vi gillar verkligen den här tämligen lättdruckna, men ack så goda roséchampagnen.
Betyg 4+


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar