fredag 19 december 2025

2023 Dolcetto d´Alba "Bricco Dell´Oriolo" från Azelia

 
Ett par flaskor återstår av mitt "projekt" Dolcetto. Denna gång kommer vinet från Azelia.

Jag hann 2024 med nedanstående viner:

2025 har jag fortsatt med dessa:

Azelias historia tar sin början 1920, då adelsmannen och patriarken Lorenzo Scavino börjar vinifiera familjens 11 ha vingårdar i hjärtat av Barolo, Castiglione Falletto. På 1950-talet delades vingården mellan bröderna Alfonso och Paolo. Alfonso fick behålla namnet Azelia medan Paolo jorde  viner under namnet Paolo Scavino. Vingårdarna ligger mycket nära varandra och som jag förstår det finns det inga hard feelings mellan ättlingarna (kusiner) utan tvärtom är de mycket goda vänner.

Idag är det femte generationen som driver Azelia. Luigi, hustrun Lorella och deras son Lorenzo är de som nu bär ansvaret. Idag omfattar verksamheten 16 ha vingårdar. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Deras yngsta vinrankor är idag runt 20 år och används till Langhe Nebbiolo. Deras äldsta är cirka 120 år. Det är de äldsta vinrankorna som används till Barolo.

Vinet är uteslutande gjort på druvan Dolcetto och kommer från en enda vingård som bär namnet Bricco dell`Oriolo i Montelupo Albese, där Lorella är uppvuxen. Den är belägen på en höjd av 600 m över havet. Jordmånen är både sandig och kalkrik. Vinrankorna är runt 55 år gamla.

Vinifieringen sker helt och hållet på ståltank. Vinet får också ligga till sig en kortare tid på ståltank, så ingen ek är inblandad. Syftet med detta säger dom är att låta frukten spegla årgången. Runt 13 000 flaskor gör dom av sin Dolcetto. 


Färgen går i en lite mörkare rubinröd nyans.

Doften är tydlig utan att vara påträngande, där vi främst noterar mörk frukt, lite örter, violer och rosor och en god portioner mineraler. På det hela en mycket trevlig doft.

I munnen är det rätt så slankt och medelfylligt med en angenäm mörk frukt. Vi noterar syrliga, mörka körsbär, hallon, tranbär, blåbär och björnbär. Här finns en lätt kryddighet, som vi tycker piffar upp vinet. Vi noterar även en tydlig ton av mineraler. Vinet har en trevlig syra och mjuka lite smånafsande tanniner. I eftersmaken får frukten sällskap av nypon, violer och rosor.
 
En trevlig och välsmakande Dolcetto. Tillhör inte topp 5 för mig, men inte så långt efter.
Betyg 4-
På SB kostar den 219 kr i Beställningssortimentet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar