torsdag 4 augusti 2011

Vinprovning en sommarkväll

Jag undrar om måndagen inte var den ultimata sommardagen?
Vi hade högsommarvärme dvs över 25 grader. På em ringde vår lokale fiskare och meddelade att han just kommit i hamn och ville bli av med lite makrill. Jag ställde så klart upp. Åtta firrar kostade mig 150 kr.
Vi får anrätta dom imorgon då em och kvällen redan är fullplanerade.

Vid tretiden dök de goda vännerna L och G upp ifrån Partille. L och jag var en gång i tiden(70-talet) arbetskamrater på Volvo LV. Tillsammans med några andra arbetskamrater hade vi vinprovning en gång i månaden. Där någonstans började mitt vinintresse att gro. Dock hade jag ingen vinkällare, så inköpen gjordes alltid på SB och var tänkta att förbrukas inom en snar framtid. Det var först i mitten på 80-talet som jag började köpa viner för lagring.

Vi tog en snabb fika för att sedan raskt promenera ner till havet. Oh, vilket bad!!. Kristallklart vatten och kanske 22 grader. Inga maneter. Vi njöt.
Hustrun och jag hade under förmiddagen förberett det mesta inför kvällen, så vi kunde alla fyra slå oss ner och avnjuta ett glas bubbel efter badet. Tillsammans med vattenmelon kryddad med havssalt och rostade fänkålsfrön valde vi detta:

R.H. Coutier Grand Cru NV. A Ambonnay.
Vi har en blandning av 75% Pinot Noir och 25% Chardonnay framför oss.
I glaset skimrar en ljusgul färg emot oss.
När vi sticker ner näsan och sniffar möts vi av en citrus och gula-äpplen-doft. En ny sniff pekar även på att här finns lite våta granitstenar.
Gommen möts av friska citrus- och äpplesyror. Vi kan också känna lite tropisk frukt och mineraler. Eftersmaken är tämligen lång, men där finns en liten bitter ton på slutet. Vi väntar ett år med nästa flaska.
Betyg 3+


Vi har dukat fram för en liten provning av tre rödviner. Två som jag valt och L hade med sig ett.

Dedicatum 2006, Terre di Leone.
Ett vin från Valpolicella. Producenten håller till i närheten av byn Marano. Vinet är gjort på 14 olika druvor, varav 8 är klassiska Valpolicella druvor och så har man lagt till bl a Syrah, Cabernet S . Jag har svårt att få fram proportionerna. Jag kan ana mig till att man haft Chateauneuf-du-Pape som förebild.
Färg: En mörk klarröd färg.
Doften är intensiv och komplex. Den tilltar hela kvällen. I början känner vi mörka körsbär och lite björnbär. Efterhand tar krydd- och örtdofter över. På slutet en intensiv lakrits arom.
Smaken följer samma schema. Härlig smak av mörka bär och frukt, sedan kryddighet (svartpeppar) och en viss örtighet, för att i den långa eftersmaken finna att lakritsen dominerar.
Det finns en liten syra och tanninerna är inte helt avslipade ännu.
Minst sagt ett faschinerande vin.
Betyg 4


Les Capitelles 2008, Ch Mourgues du Gres.
Vi är nu i Frankrike i distriktet Costières-de-Nimes. Detta ligger strax väster om floden Rhone. Just den här egendomen ligger ca 6 km sydväst om Beaucaire. Druvorna till vinet kommer från egendomen Argence. Enligt Tryffelsvinet, som är importören, består vinet av 80% Syrah och 20% Grenache. På flaskan står det Syrah-Carignan-Grenache. På hemsidan står det att Syrah dominerar.
Du som vill läsa mer om producenten gör det här.
Färgen är mörkt purpur röd och med violetta stråk mot glaskanten.
Vi luktar på vinet och finner en svag doft av mörka bär, örter, lite choklad och någon liten rökt korv på slutet.
Smaken är fylld av de mörka bären: blåbär, björnbär, lite svarta vinbär. Örter och kryddor gör sig så småningom påminda. Tanninerna ger sig tillkänna i den långa eftersmaken.
här finns potential för vidare utveckling.
Betyg4-


Chateau La Croix Martelle Grande Reserve 2000.
Detta är L:s bidrag till kvällensövningar.
Vinet kommer från appellationen Minervois La Livinière i Languedoc-Roussillon.
Producenten tillämpar Biodynamiska odlingsmetoder och håller till i utkanten av byn Siran, som ligger i hjärtat av Minervois La Livinière.
Det här vinet har en sammansättning av 44% Syrah, 30% Grenache, 20% Mourvèdre och 6% Cinsault. Vinet har lagrats 18 månader på ekfat.
Glaset lyser emot oss av en mörkröd färg som har violetta toner vid glaskanten.
Doften är inte stark men ändå tydlig. Vi känner lite röda bör, företrädesvis hallon som ackompanjeras av en kryddighet och så ett stänk timjan.
I gommen frigör sig smaker av hallon och björnbär, victoriaplommon, en viss kryddighet finns där, liksom svaga moccatoner.
Tanninerna känns fortfarande inte helt avrundade, vilket ger en viss strävhet i eftersmaken. Allt är välkomponerat och vinet är i en fin balans.
Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar