Åter till arbetet i måndags, för att arbeta ikapp juni månads momsredovisning. Veckan präglades av regnskurar och blåst, vilket gjorde det lättare att åka upp till Mölndal för att arbeta.
På fredagen vände sommaren åter. Förmiddagen ägnades åt bokföring på hemmaplan. Sedan veckohandling och lite trädgårdsarbete. På kvällen kom våra vänner S och T på besök.
Vi började med lite champagnerosé.
De Saint Gall Champagne Brut Rosé.
Detta är en 50/50 blandning av Chardonnay och Pinot Noir. Ingen årgångschampagne, som är inköpt på Bolaget för 249 kr.
Färgen är en blandning av rosa och orange.
När vi häller upp bubblet bildas en skumbadsliknande lager överst i glaset. Läckert!
När vi sniffar möts vi av en bärig doft. Definitivt hallon, men även lite jordgubb och blodgrape.
I munnen känner vi en torr och frisk smak, där hallon, jordgubbar och blodgrape dominerar. Vi kan också spåra en lite brödaktig ton med inslag av mineraler. I eftersmaken finns en viss besk ton, som stör oss lite.
Den där beskheten man kan finna hos en grapefrukt.
Ett enkelt bubbel. Friskt och ganska trevligt.
Betyg 3+
Vi grillar marulk, lax och havskräftor. Vi äter detta med egenodlad potatis. Tillbehören är också hämtade från de egna odlingarna. Späda vaxbönor och broccoli. Två sorters aioli: en vanlig och en örtspetsad sak.
Vi dricker en chablis till detta.
JM Brochard Chablis Grand Cru. Les Clos. 2006.
Vi har ett vin på 100% Chardonnay (Beaunois)
I glaset skimrar ett vin i en ljusgul ton med lite gröna stråk emot oss.
Vi sticker näsan mot glaset och drar in lite luft. Vi finner då en doft av gröna äpplen, lite citrus och en liten örtighet. Lite mineraltoner på slutet som får oss att tänka på snäckskal.
I munnen känner vi smaken av ett friskt vin. Lite syrliga gröna äpplen är det första vi noterar, dessa ackompanjeras av lite kryddor och örter, sedan mineraler och så lite citrus på slutet. Vi tycker oss också känna lite rostade fattoner på slutet och minsann en viss nötighet dyker upp. Vinet har en fin balans och alla delar harmoniserar väl med varandra.
Betyg 4
Till dessert hade hustrun gjort en pannacota som toppats med blåbär från den amerikanska blåbärsbusken, som min morfar planterade på 60-talet. OK, de når aldrig samma intensiva smak som vilda blåbär, men utgör ändå ett fullgott substitut.
Till detta drack vi
Trockenbeerenauslese 2005, Lenz Moser Prestige.
Vi har här ett vin från Neusiedlersee, Burgenland i Österrike.
Jag har en förkärlek för sötsaker. De ska vara friska inte sötsliskiga gärna lite botrytis.
Det ska genast sägas att detta vara gott, riktigt gott - men kanske lite ung.
Färgen är guldgul.
Vi möts av en härlig arom där aprikoser eller är det nektariner och lite honungstoner samsas med en botrytis ton. I eftersmaken piggas vi upp av lite grape.
Smaken är söt och frisk. Intensiv smak av torkade aprikoser och en honungston som är gudomlig.
Här finns mer lite: ananas, botrytis, grape. Eftersmaken är lång med en fin syra och där allt balanseras till en stor njutning.
Oh, vad jag gillar dessa godsaker.
Betyg 4+
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar