måndag 3 oktober 2011

Bel Echo 2009 Sauvignon Blanc.

Dimman har i två dagar legat som ett lock över halvön vi bor på. Emellanåt har man kunnat ana en sol, men genom dimman eller diset bryter den sig inte. Behagligt väder för trädgårdsarbete är det ändå.
Söndagkväll äter vi laxkotletter med muskotkyddad spenat(egen) och pressad potatis.
Vi öppnar en flaska vitt vin, som inhandlades efter att ha läst Punkarns inlägg.

Bel Echo Sauvignon Blanc 2009.
Producent är Clos Henri i Marlborough, Nya Zeeland.
Henri Bourgeois, välkänd profil från byn Chavignol i appellationen Sancerre, köpte på nittiotalet 90 hektar mark runt en flodbädd i det nyzeeländska Marlborough-distriktet och där har han låtit bygga upp en helt ny egendom från grunden. Citat från Finare Vinare.
De odlar i huvudsak Pinot Noir och Sauvignon Blanc. Bel Echo är andravinet bland de vita.
Vår flaska är köpt på Systembolaget för 159 kr.

I glaset har vi ett vin med en ljusgul färg.
Vi sniffar lite försiktigt
Torr, frisk och aromatisk doft. Vi känner fläder, nässlor och en stor fruktighet i doften: passionsfrukt, kiwi,  ananas och citrus.
Vi smakar och känner även här igen flädersmaken. Nu kompletterad med krusbär, lite päron (Greve Moltke), nässlor, citrus och en svag tropisk ton. Fina, pigga syror och en del mineraler dyker också upp.
Gott!
Eftersmaken är ganska så lång, men det allra sista känns en liten bitterton. Helt oväntat! Den tar ner helhetsintrycket och kan beskrivas som omogen grapefrukt eller den där beskan som kan dyka upp i västeråsgurkan. Hustrun tycker inte alls att det stör utan att det gör vinet mer gediget.
Från en solklar fyra får det bli
Betyg 3+”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar