onsdag 12 oktober 2011

Tommaso Bussola Valpolicella Superiore2005

Igår(måndag) kom hustrun hem med nya vinglas. Orrefors Difference Primeur. Vi måste så klart testa dessa. Vi öppnade en flaska Tommaso Bussola årgång 2005. Resten av flaskan får gå till tisdagens fotbollslandskampen.

Tommasso Bussola Valpolicella Superiore 2005.
TB:s vingård ligger en bit öster om Negar,  strax norr om en liten by som heter San Peretto
Druvmixen är 50% Corvina, Corvinone, 40% Rondinella och 10% Molinara och andra druvor.

Måndagkväll.
Vinet får stå en halvtimma i de nya glasen innan vi smakar. Vi äter en bit Gruyére.
Det strålar en rubinröd färg ur glasen.
Vi snurrar runt vinet och känner en intensiv doft av frukt och mörka bär virvla upp ur de tulpanformade glasen. Det finns också en lite dovare ton av svamp eller snarare mossa och en lite köttaktig nyans.
Är det detta som Bussolanördarna kallar för Bussoloadoften? Jag kan inte påminna mig ha känt den här dofttonen i andra Valpolicellaviner. Här finns mer som kommer smygande: mörk choklad, aningens örter och en svag ton av torkade blommor. Minsann dyker där inte upp lite vanilj också. Så där vagt, som ger vinet en extra dos av komplexitet. Det går att sitta och sniffa på vinet i omgångar, men lusten att dricka blir alltför stor.
Vi tar en redig klunk och låter vinet forsa runt i gommen. Vi känner då smaken av söta, mörka körsbär. En ganska intensiv, fruktig smak. Strax därpå sliter sig choklad och en viss kaffeton sig fram, sedan lite torkad frukt, örter och på slutet lite bittermandel. Eftersmaken är lång och njutningsfull.
Det här är en bland topp fem Superiore som jag smakat.

Tisdagkväll.
Doften är lika magisk ikväll som igår. Ett dygn har överhuvudtaget inte påverkat vinet i någon negativ riktning, snarare har de komplexa dofter och smaker som finns i vinet blivit tydligare. Vi hinner knappt svälja första klunken innan Sverige gjort 1-0.
Vi har beställt ett par flaskor av 06:an. Det blir att plocka fram en till Sveriges öppningsmatch i EM.
Är den lika bra som 05:an? Kan Sverige spela lika bra fotboll då som idag? Finns det något samband?
Frågorna hopar sig.

Betyg 4+Inga kommentarer:

Skicka en kommentar