söndag 9 oktober 2011

Bortamatch i Varberg

Den gode vännen V fyllde 60 år i somras. Vi uppvaktade med en middag och övernattning på Varbergs kurort. Detta förverkligades nyss gågna fredag/lördag.
Vi värmde upp med lite tilltugg och en medhavd flaska champagne.

Pierre Peters Cuvée de Réserve.
Detta är en Blanc de Blanc dvs den är gjord på enbart druvan Chardonnay.
Verksamheten är förlagd kring Le Mesnil-sur-Oger – även kallat ”Champagnebyarnas by” belägen i hjärtat av Champagne-regionen.

Vi får en ljusgul färg, som drar åt det halmgula hållet, i glasen. Det finns tycker vi lite ljusgröna stråk i färgen.
Moussen är ganska så livlig.
Vi sniffar och möts till en början av en såväl blommig som fruktig doft. Strax därpå följer lite brödaktiga aromer. Vi tycker oss också känna att det finns inslag av citrus och mogna äpplen, men även lite nötter med en nougataktig ton.
Vi smakar och i gommen virvlar det runt en torr, fruktig och brödaktig champagne. Vi känner äpplen, en viss päronton, citrus, lite nötter och en hel del mineraler.
Vi gillar det här bubblet, som är köpt på Systembolaget för 265 kr.
Betyg 4

Vi går ner och badar i bassängen, sedan ångbastu "eukalyptus" och lite vanlig bastu. De andra badar lite längre, medan jag ser en bedrövlig fotbollshalvlek. Vinst trots allt, men Finland var bättre.

Vi äter husets buffé. Inget storslaget, men ändå riktigt hyggligt gott.
Vi dricker en flaska Cote du Rhone Village.
Jag har skrivit det förr: Prissättning av vin på restauranger i Sverige är ohygglig.

La Ferme du Mont, Première Cote, 2009.
Vi har ett vin gjort på 60% Grenache, 30% Syrah och 10% Mourvèdre.
Några anteckningar fördes inte, men från det bristandet minnet hämtar jag följande:
Färgen är rubinröd, kanske inte lika mörk som hos andra Cote du Rhone viner jag druckit.
Det doftar av mörka körsbär, örter och kryddor.
Smaken är fylld av mörka och röda bär. Örter och kryddor spelar upp i en fin harmoni med de pigga syrorna. Tanninerna, inte helt sammetslena, ger sig tillkänna på ett behagfullt sätt och gör att vinet funkar bra till vår mat. Eftersmaken är medellång och då tränger en härlig lakritssmak fram.
Restaurangen tog 459 kr. Jag gissar på att detta är ett 100 kronors vin.
Betyg 3+Vi lämnar restaurangen. Hittar en hörna där vi ostörda kan slå oss ner och diskutera livets väsentligheter. Vi plockar fram en amarone för att göra samtalet ännu bättre.

Amarone della Valpolicella 2003, Villa Monteleone.
Vi skrev om vårt senaste besök på Villa Monteleone här.
Det här är vår sista flaska av årgången 2003. Vi har fått rapporter att nolltreorna mognar lite snabbt, så vi är lite nyfikna på den.
Kvällen var sen och vi förde inga anteckningar utan det blir summariska noteringar som ligger kvar i skallen som sätts på pränt. Vi hade med oss en karaff och lät vinet få tre timmar i karaffen. Vi fick låna fyra vinglas i baren och hällde upp amaronevinet.
Från glaset strålar en rubinröd färg med lite bruna toner.
Det är en mäktig doft som virvlar upp mot våra doftcensorer. Vi känner körsbären först sedan lite russintoner och även lite kakao. Det finns en värme i doften och en liten eldighet. Inte alls störande utan mera pikant.
Vi smakar. Härliga mogna körsbär är det första vi tänker på. Chokladsmaken är tydlig och i eftersmaken (lång och utdragen) finns det lite russin samt en liten bitterhet i kombination med en förförande sötma. Ett underbart vin att avsluta kvällen med. Det lockar också fram våra bästa diskussionssidor.
Årgång 2003 ska nog drickas inom ett par år. Vinet kändes på topp.
Betyg 4+

1 kommentar:

  1. Ja det är bara att hålla med, prissättningen är obsurd. Har köpt ovan La Ferme du Mont vin för 80 pix, och jo det är det värt alla gånger. För att inte tala om "Le Ponnant" och Ch9dp:en "Cotes Capelan" som jag tycker är ruskigt bra.

    Mvh David

    SvaraRadera