söndag 7 oktober 2012

2002 Amarone della Valpolicella, Le Ragose

Vi på Vintankar är ju amaronefrälsta som ni trogna läsare säkert vet. 2002 var ett ytterst besvärligt år för de flesta  amaroneproducenter, vilket fick till följd att de flesta inte gjorde någon amarone. Detta i sin tur har gjort att vi inte kan påminna oss att ha druckit en amarone från detta året.
Vi köpte för någon månad sedan fyra årgångar av Le Ragoses standard amarone från Carlo Merolli och bland dessa fanns just en 02:a. Vi öppnade en flaska till den gångna veckans Champion League matcher.


2002 Amarone Le Ragose
Vad vi tyckte om 03:an, när vi drack den för några veckor sedan kan ni läsa här.
Producenten Le Ragose ligger i den östra delen av området Valpolicella Classico.
Druvorna är 60% corvina, 30% rondinella samt 10% övriga tillåtna druvor som, efter lång maceration (20-30 dagar) och ett inledande år på rostfritt stål, fått ligga till sig 4-5 år på slovenska botti.

 
 
Precis som med 03:an är doften lite återhållen, men det som vi nosar oss till är de typiska amaronedragen: mörka körsbär, plommon, lite örter och aningens russin.
Smaken är precis som i 03:an av det stramare slaget för att vara en amarone. Vi bockar omedelbart av de söta mörka körsbären, örterna och den mörka chokladen. Eftersmaken är på sedvanligt amaronevis lång och här dyker det upp lite torkad frukt och alldeles på slutet finns en svag touch av lakrits. Det finns en del tanniner, men de är mjuka och mycket medgörliga. De är tillräckligt alerta för att göra detta till ett hyggligt matvin. Till vår pasta med köttfärssås var det alldeles ypperligt.
 
Den här 02:an har såpass hög kvalitet och amaronetypiska drag att jag förstår att Le Ragose valde att göra en amarone 2002. Den blir därmed också ett bevis på att vi har att göra med en skicklig producent. Jag håller 03:an som en bättre amarone: lite mer komplexitet, lite mer tydlighet i sin struktur. Alkoholhalten är 15% i 2002 och 15,5% i 2003. Inte i någon av årgångarna märks alkoholhalten särskilt tydligt.
Vi betalade 1 000 kr sammanlagt för ett paket med årgångarna 2002, 2003, 2004 och 2005. I prissegmentet runt 250 kr är det många av producenterna som väldigt bra år (t ex 2006) inte kommer upp i vad Le Ragose åstadkom katastrofåret 2002.
 
Betyg 4


 


3 kommentarer:

  1. Av någon anledning saknar 02an ordet "Classico" på etiketten, till skillnad från övriga årgångar. Vet du vad det beror på?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har faktiskt inte en aning. Är det någon annan som vet? Får jag inget svar under dagen slänger jag iväg frågan till Carlo.

      Radera
    2. @FV
      Så här svarar Carlo Merolli efter kontakt med producenten Le Ragose:
      Paolo Galli svarer att

      OVERSÆTTELSE
      Op til 2001 brugte vi ikke Classico fordi vor historisk etiket havde aldrig den betegnelse på.

      Det samme kunne have sket med 2002. Den første der bedte om at få "Classico" på etiketten var vor engelske importør Enotria Cellars.
      Ifølge loven (enligt lagen) kan man sagtens udelade en skrift man har ret til,
      men ikke det modsatte (bruge en benævnels man ikke har ret til).
      Den vigtige nyhed er at 2002 holder sig i god form og det gør mig glad.

      Paolo

      Radera