måndag 22 oktober 2012

2006 Pinot Nero, Bressan

Hela fredagen småregnade det här på Västkusten. Inget väder att vistas utomhus i precis.

Vi plockade fram lite kyckling ur frysen. Bakade den i ugnen (stekpåse) tillsammans med lite kryddor, i första hand rosmarin. Vi gjorde en sallad på tomater, gurka och haricoverts. Hela grönsaksblandningen fick ligga i balsaminvinäger.

Vi plockade upp den tredje flaska från den Bressanlåda vi inhandlade i våras. En ny låda är beställd.
Det blir vår första Pinot Nero från Norditalien.

2006 Pinot Nero, Bressan


I glaset får vi ett vin som överraskar oss med att ha en djupt mörk röd färg. Ja, nästan tät.
Betydligt mörkare än andra pinot noir-viner vi druckit.
Vi sätter dit vår nos och nås av härliga dofter av röda bär i form av körsbär, hallon och t o m lite jordgubbsaromer. Runt de röda bären cirklar lite örter, multnande löv, tobak/läder och mineraler eller snarare en ton av mint. En doft som bådar gott.
Vi tar en klunk och låter den virvla runt i gommen medans vi samlar våra smakintryck. Vi börjar med en ordentlig syra som är pigg och frisk, men inte så påträngande att den tar överhanden. Rejäla tanniner tar ett ordentligt grepp i gommen. De är inte på något vis oborstade utan endast tydliga och vill ta sin plats. Frukten är åt det röda hållet med det som vi kallar surkörsbär som första indikator. En del lingon, lite svaga hallontoner och en del örter. En långeftersmak med inslag av örter, mineraler och så klart röda bär. Alldeles på slutet dyken en liten beska upp, som vi gärna kunde varit utan.

Precis som de andra Bressanvinerna vi har druckit ( No 3 och Pignol och Pinot Grigio) har det här vinet sin egna stil. Vi på Vintankar är mycket attraherade av dessa viner och håller dom högt. Även om vi inte gör vågen på samma sätt för Pinot Nero som vi gjort för de andra vinerna. Den är nog fortfarande lite ung.

Betyg 4 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar