söndag 21 oktober 2012

Chianti Classico Castello Monsanto 2009

Det här inlägget påbörjades för dryga veckan sedan, men har av olika anledningar inte blivit färdigskrivet förrän idag.

Vi köpte för någon vecka sedan en chianti från 2009. Det blev inte många dagar i Vintankarhemmet innan vi var tvungna att dra korken ur den första flaskan för att få oss ett smakprov.


2009 Chianti Classico, Castello Monsanto.
Producenten håller till i Poggibonso, nästan mittemellan Florens och Siena.
Det är det enklaste av producentens chiantiviner.

Vinet har sammansättningen  90% Sangiovese och 10% Canaiolo och Colorino. Druvorna kommer från alla familjen Bianchis vingårdar som ligger samlade runt egendomen. Druvorna plockas för hand och sorteras. Jäsningen sker under 18 dagar i temperaturkontrollerade ståltankar. Därefter flyttas vinet till botti där det spenderar 12 månader. Efter buteljering får vinet vila ytterligare 3 månader innan det släpps på marknaden.

Etiketten är den samma sedan vinet kom någon gång på 60-talet.


Ett enkelt och okomplicerat vin, som gör sig alldeles utmärkt till vardagspastan.
Här finns lite körsbärsfrukt, lingon, örter och en viss pepprighet.
Syran och tanninerna gör det här till ett vin som kompletterar maten (pasta och pizza) på ett bra sätt.
Eftersmaken är medellång. Det här är ett vin som inte ska analyseras för mycket utan vi konstaterar att det var tusan så lättdrucket. Och detta är väl ett gott betyg som något.

Det kostar 149 kr och finns i beställningssortimentet.

Betyg 3+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar