tisdag 30 oktober 2012

2001 Amarone della Valpolicella, Bertarole.

Vi fortsatte i lördags med vår andra amaroneflaska på raken. Hustrun hade hälsat på sin mor i Småland och själv hade jag besökt travovalen i Malmö. Vi kopplade av med lite hemmagjord pizza och amarone. Jag hade plockat upp en flaska av årgång 2001. Detta är vår allra sista 01:a. Vi sammanfattar årgången som hygglig.

2001 Amarone della Valpolicella, Bertarole.
Den här gården ligger precis i utkanten av samhället Fumane ca 15 km nordväst om Verona.
Ägare är familjen Venturini. Le Bertarole är ett familjeföretag, där sonen Marco är vinmakare, men också ansiktet utåt. Vi har besökt gården tre gånger tillsammans med Clubamarone. Vi har alltid lämnat gården med ett leende och nöjda med vad vi fått prova. Marco är rakt igenom en positiv människa och förmedlar sin odlarglädje till sina besökare. Det var också här vi var med och skördade några klasar 2009.Druvblandningen är 30% Corvina, 40% Corvinone, 20% Rondinella samt 5% vardera av Dindarella och Croatina. Vinet får till en början ligga på ståltankar i 4-5 månader och sedan i 30 månader på Slovenska ekfat och slutligen 6 månader på flaska innan de når ut på marknaden.


Doften har ett litet mörkare anslag än många andra amaroneviner. Naturligtvis finns där mörka körsbär, lite katrinplommon och örter, men det finns också lite höstlöv, kompost och jord. Aningens torkad frukt och mörkchoklad kan vi också känna.
Smaken har en mörk och samtidigt varm framtoning i en liten skitig stil Söta mörka körsbär, katrinplommon, och en del örter är de bärande smakingredienserna. Visst finns här lite torkad frukt, inte så mycket russin utan snarare fikon, men mindre än i de flesta amaroneviner. Eftersmaken är riktigt lång. Fruktig(bla björnbär) och varm utan att alkoholen(15%) känns. Det finns fortfarande kvar lite tanniner, men de är alldeles mjuka och sammetslena. Syran håller vinet friskt.

 

Vi har alltid gillat Bertaroles amarone särskilt om de fått några år på nacken. De kanske inte är lika eleganta som en del andra amaroneviner, men dom har en charm som vi är tilltalade av.

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar