måndag 29 oktober 2012

Amarone Marta Galli 2004, Le Ragose

Hösten har varit här ett tag och de senaste dagarna har vi fått en föraning om den annalkande vintern. Rejält med frost och frosthalkiga vägar. Vi har en årstid där amaroneviner gör sig särskilt bra. Vän av ordning säger säkert att ni på Vintankar bryr er väl inte om årstiderna när det gäller drickande av amaroneviner. Ett nog så riktigt konstaterande, men i alla fall.......

Vi öppnade i veckan som gick en flaska från Le Ragose. Turen var nu kommen till deras prestige amarone. Vad vi tyckt om deras basamarone av årgång 2003 och av årgång 2002 hittar du på dessa länkar.


2004 Amarone della Valpolicella Marta Galli.
Producenten Le Ragose ligger i den östra delen av området Valpolicella Classico.
Le Ragose drivs idag av bröderna Marco och Paolo Galli. Den här amaronen har fått sitt namn efter deras mor Marta, som under många år var vinfamiljens ansikte utåt.

Druvmixen är 50% Corvina, 20% Corvinone, 15% Rondinella och 15% andra godkända druvor.
Jämfört med deras basamarone så är andelen corvina lägre och det har tillkommit corvinone, andelen rondinella har halverats och en del har ersatts av corvinone samt mängden ospecificerade druvor har ökats.
Vinet har legat runt tre år på franska ekfat innan det buteljerats.

 
Den årliga produktionen av denna amarone är runt 3 000 flaskor.
 
Vi har en kraftfull och intensiv "amaronedoft". Här finns som alltid söta, mörka körsbär, en hel del torkad frukt och lite toner av russin. Det finns också lite örtaromer och ett inslag av mörkchoklad. Ljuvligt! I munnen noterar vi omedelbart smaken av de söta, mörka körsbären och strax därpå kommer smaker av katrinplommon och torkad frukt. Vi känner också en hel del mörkchoklad och kaffe. Här finns också lite sirliga nyanser av örter. Det finns en en behaglig syra som gör att vinet inte går över styr. Allt är paketerat i en elegant och komplex inramning. Ju längre vi har vinet i glaset desto mer russintoner dyker upp. Vinet har börjat sin vandring mot ett "portvinsamarone".
 
Alkoholen ligger på 15,5 %. Den är helt integrerad med frukten och vi känner inte ett uns av av alkoholhetta.
Vi har nu druckit två flaskor av deras basamarone och en flaska av deras mer exklusiva variant. Det är ofrånkomligt att de inte jämförs med varandra. Vi kan konstatera att det är oerhört välgjorda viner båda två, men de skiljer sig något enormt åt. Basamaronen är mer rustik, vilket vi tycker är positivt. Det fanns också mer av tanniner och mindre av torkad frukt och russintoner. Allt detta gjorde basamaronen användbar i många matsammanhang. "Marta Galli" domineras mer av den torkade frukten, russintonerna och sötman. Detta sammantaget gör vinet svåranvändbart till annat än ett rent kontemplationsvin. Naturligtvis funkar det strålande till lite hårdostar speciellt en vällagrad parmesanost.


Vi har köpt våra flaskor Le Ragose av Carlo Merolli i Danmark. Priserna som anges på hans hemsida är SEK=DKK. Frakt tillkommer med 250 kr. Vi betalade 250 kr för basamaronen och 450 kr för "Marta Galli".
 
De är båda två väldigt bra amaroneviner, men som framgår ovan i två helt olika stilar. Det är lätt att falla för "Marta Galli", men i längden tilltalar basamaronen oss mer.
 
Betyg 4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar