onsdag 26 mars 2014

Veckans Amarone: Massimago

I Amaronekretsar har Massimago rönt en hel del uppmärksamhet. Det har varit en unison hyllningskör.
Ingvar på Billigt Vin har intagit en mer försiktig hållning. Nu är det upp till Vintankar att komma med sina värderingar. Ingen Champions League den här veckan, men väl El Classico i söndags, så då drog vi korken ur Massimago

2009 Amarone della Valpolicella, Massimago
Producent är Massimago. Gården och vineriet ligger inbäddad bland kullarna öster om Verona, i DOC-området Valpolicella. Vid sidan av vinframställning så finns det även rum för 18 gäster, där på höjden kan man blicka ut över Mezzanedalens oförstörda landskap.

Idag är det Camilla Rossi Chauvenet som driver verksamheten. Gården väcktes till nytt liv då Camilla 2003 tagit sin önologexamen och bestämde sig för att anta utmaningen i att förvandla släktens nedgångna vinodlingar till ett välmående vinföretag.

Namnet Massimago är en lek med det latinska uttrycket "maximum agium" dvs "största möjliga behållning". Skördetiden har därför blivit en möjlighet för släkt och vänner att njuta av varandras sällskap samtidigt som de upplever landsbygden och vingårdsarbete.

För tio år sedan började Camilla med sex hektar och hennes första årgång 2004 gjordes i tusen flaskor. Idag odlar hon elva hektar och producerar 40 000 flaskor. Portföljen innehåller områdets klassiska viner: Valpolicella, Valpolicella Superiore och Amarone. Numer ingår ett vitt vin på Garganega samt ett mousserande vin gjort på druvan Corvina och framställt med champagnemetoden och lagrat på jästfällningen i åtta månader.
Källa Clubamarone


Amaronen är gjord på 70% Corvina, 15% Corvinone och 15% Rondinella. Druvorna har fått torka runt 80 dagar. Vinet har sedan fått ligga på franska ekfat i två år och slutligen 12 månader på flaska innan det når marknaden. Dom producerar ca 4 500 flaskor amarone.

Det gnistrar av en intensiv mörk rubinröd färg från våra glas.

Doften är stor och omfamnande på amaronevis. Mogna körsbär är det första vi tänker, men inte lika mörka som i många andra amaroneviner. Väldigt fruktig och med en lite ovanlig fruktsötma. Ingen ren russinsötma och det är väl här jag tycker mig känna en söt piptobak, som påminner om min morfars tobaksburk. Här finns lite örter, en del svartpeppar och någon söt orientalisk krydda. Vi dricker ur Orrefors Difference Primeur glas, om det beror på vara glas eller inte, men lite alkoholstick retar våra luktorgan. Nu är det här nog något som kommer försvinna med ett par års lagring.

I gommen är det åter frukten som dominerar: körsbär, björnbär och blå plommon. Ett rejält kraftpaket med intensiva smaker. Även i smaken finns det ett sött inslag. Ja vinet är inte sött, men fruktsötman skapar den här känslan. Ett mycket elegant vin, där vinet inte upplevs som speciellt tungt trots sin kraft. Men mycket av det mesta. Här finns örter och kryddor, torkad frukt i form av fikon och russin, lite katrinplommon. Syrorna är trevliga och alerta och tur är väl det. Väldigt mjukt och helt sammetslen. Finns det tanniner? Lite, lite mer hade jag nog önskat mig.
Eftersmaken är medellång med frukt, örter, mjölkchoklad och någon liten krydda. Här dyker det upp lite alkohol, som påminner oss om att vinet nog behöver ett till två år för att nå sin topp. De 16,5% går inte spårlöst förbi.

Sammanfattningsvis så kommer jag att låta nästa flaska få två år på sig i källaren. Det här är en lite ovanligare amarone med sin väldigt mjuka och eleganta stil. Fruktsötman gör att det inte är helt lätt att kombinera till mat, men som meditationsvin kan det här nog med tiden bli stort.

Betyg 4+

Priset på Bolaget är 558 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar