lördag 8 mars 2014

Våryra

Vår i luften. Detta är något att fira

En hummer kvar i frysen. Inte mycket att spara på. Ner i källaren och upp med en flaska champagne. Så, då är fredagsmyset fixat.

Taittinger är ett familjeägt champagnehus. Verksamheten startade i mitten på 1700-talet, då av familjen Forneaux. 1931 förvärvade familjen Taittinger egendomen.

I kväll dricker vi deras årgångsbetecknade Brut Millésimé.

2004 Brut Millésimé, Taittinger 
Till den här champagnen har det använts lika delar Pinot Noir och Chardonnay. Pinot Noir druvorna kommer från Grand Cru vingårdar i Montagne de Reims medan Chardonnay druvorna kommer från Grand Cru vingårdar i Cote de Blancs

En klar ljusgul färg strålar emot oss från glasen. Små, små bubblor strömmar i en strid från glasets botten upp mot ytan.

Vi möts av en pigg och relativt frisk doft, där citrus och äpplen (röda) är det som vi först noterar. Här finns också en påtaglig doft av nybakt bröd, men också lite finstämda mineraler, en del flintsten och aningens honung. En doft som tilltalar oss.

Det är ändå i gommen som den här champagne gör sig själv rättvisa. Smaken är torr och frisk. Inte knastertorr utan så där lite lagom aptitretande och med en fin krispighet. Precis som i doften är det citrus och äpplen som dominerar till en början. Citrusen känns som en blandning av lime, blodgrape och citron. I mellanpartiet får vi en ordentlig dosör finkorniga mineraler och en brödighet som är en mix av mandelbiskier, mariekex och nybakat bröd. Här finns också en härlig lite krämig mousse. Eftersmaken är hyggligt lång och här får vi oss till livs lite nötter, nougat och honung.
Riktigt gott!

Champagne är inte billigt. Vi betalade 449 kr på "Bolaget", då vi köpte den här flaskan för fyra år sedan. Nu är priset 469 kr och årgången är 2006.

Betyg 4+


Javisst ja. Till hummern var det en perfekt matchning!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar