söndag 9 mars 2014

Etna Rosso, Tenuta Delle Terre Nere

Av någon anledning påbörjades detta inlägg för ett par veckor sedan, men blev aldrig färdigskrivet. Vi skrev om vinet för ett år sedan och då tyckte vi så här. Vi drack det här även 2012 och då tyckte vi så här. Det blir tredje året på raken som vi testar det här vinet i 2010 års skepnad.

2010 Etna Rosso, Tenuta delle Terre Nere.

Ett vin på druvorna Nerello Mascalese (95%) och Nerello Cappuccio (5%). Druvorna kommer från vingårdar i Castiglione di Sicilia och Randazzo. Vi är på Siciliens nordöstra hörn, lite mer exotiskt uttryckt som Etnas nordsluttningar.

Färgen är lätt tegelröd och helt transparent.

Jag tycker inte det hänt så mycket under de två åren vinet legat i vår källare. Det här är ett bra matvin, som är ytterst rimligt prissatt (129 kr). Syran är fortfarande lika frisk och påtaglig. Tanninerna biter lika rejält idag som de gjorde för två år sedan. I vår värld blir syran och tanninerna lite för aggressiva när vinet dricks på egen hand, men tillsammans med mat (även vardaglig husmanskost) får vinet möjlighet att spela ut hela sitt register. Det växer då flera klasser

Du som vill ha en lite mer utförlig beskrivning får klicka in på länkarna i början på det här inlägget. Vad vi skrivit tidigare gäller fortfarande.

Dofter och smaker går i varandras fotspår, så vi gör helt enkelt en kort sammanfattning: Ett slankt och ganska lättsamt vin, där den röda frukten/bären dominerar. Här finns kryddor och mineraler i en härlig mångfald. Ordentligt bett i tanninerna och med en pigg och frisk syra.

Betyg 4

Vinet verkar slutsålt på "Bolaget". En ny årgång borde vara på ingång. Vi har endast en flaska kvar av årgång 2010, så vi fyller nog på när möjlighet gives.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar