söndag 8 januari 2017

Tre Amarone från Villa Canestrari

I flödet på Facebook dök det helt plötsligt upp ett helt nytt amaronevin. Ja, t o m en producent jag aldrig hört talas om. Det skrevs en hel del positivt om tre av deras amarone. Så klart blir Vintankar nyfiken.
Jag kunde inte hitta någon information om producenten i vare sig Thomas Ilkjaers bok om "Amarone och Vinerna från Valpolicella" eller i Henrik Ungerths bok "Mina Favoriter". Det blev att skriva till importören och dom ställde villigt upp med med lite material. Dom hjälpte mig också att göra en privatimport av tre olika amarone från Villa Canestrari

Producenten Villa Canestrari håller till i de östra delarna av Valpolicella. Geografiskt befinner vi oss några mil öster om Verona i Illasi-dalen. Vin har dom gjort sedan 1888.
Villa Canestraris vingårdar ligger både i Valpolicella och i Soave. Idag är det mor (Adriana) och son (Francesco) Bonuzzi som driver verksamheten. Förutom själva vintillverkningen har dom också en Agriturismo-del och ett Vin Museum.

I deras portfölj ingår:
Valpolicella-viner: En "vanlig" Valpolicella, Superiore, Ripasso, fyra Amarone samt en Recioto.
Soave-viner: en "vanlig" Soave, en Superiore samt en Recioto di Soave.

Under jul- och nyårshelgerna har jag provat deras tre Amarone
Först ut blev: 2008 "A" Amarone. Druvblandningen är Corvina och Corvinone (70%), Rondinella (15%) samt resterande 15% från olika druvsorter bl a Spigamonte och Cabernet. Druvorna har fått ligga och torka i 90-120 dagar beroende på årgång. Efter vinifieringen har vinet fått ligga till sig i 18 månader på ekfat

En Amarone av ett ovanligare snitt. Betydligt slankare än vad man vanligtvis stöter bland Amarone-viner, därtill mer stram. Jag får ingen riktig Amaronekänsla. Återhållsam frukt, bra med tanniner, fin syra, gott om örter och lite mörk frukt. Ett mycket pepprigt avslut.
Hade jag fått detta blint hade jag aldrig gissat på en Amarone.
Med detta sagt, vill jag ändå påstå att detta är förbaskat gott och väldigt matvänligt.
Ur ett Amaroneperspektiv blir betyget 3+.
Som matvin betraktat blir betyget 4-
2008 Plenum
Vinet är gjort på druvorna Corvina och Corvinone (75%), Rondinella (15%) samt 10% Oseleta och Croatina. Druvorna har torkats i 90-120 dagar beroende på årgång, därefter har vinet fått ligga till sig i 24 månader på ekfat.

Redan i doften framträder här tydligare Amarone-attribut: mörka bär främst körsbär, lite örter och kakao. Här finns också lite läder och gammalt hö.
Även om doften inte är stor och omfamnande är den ändå väldigt amarone-typisk.
I munnen är det mörk frukt med tydliga körsbär, blåa plommon, svartavinbär, björnbär och blåbär som främsta signum. Här finns gott om örter och lite kryddor. Den här amaronen har en stor friskhet genom en bra syra. Här finns även mer tanniner än vad man vanligtvis stöter på hos en amarone, vilket resulterar i ett småstramt intryck. Lång eftersmak med mörk choklad, lite espressokaffe, söta mörka körsbär och körsbärskärnor. Försiktiga spår av torkad frukt kan vi också notera.
En bra amarone i en lite stramare stil. Betyg 4

2007 Amarone Riserva 1888
Druvblandningen är snarlik den i Plenum, men andelen Corvina är 5% lägre och istället är andelen Oseleta, Croatina och Molinara 15% istället för 10%.
Precis som för deras båda andra amarone anger dom att druvorna torkas 90-120 dagar beroende på årgång.
Vinet har fått ligga till sig i 36 månader på lite mindre ekfat s k barriquer.
Detta är en maffig, kraftfull och fruktspäckad amarone. Allt detta utan att göra avkall på elegansen.
Något helt annat än de två andra. Bara så in i bänken god!
Vi dricker den under två kvällar. Den första kvällen häller vi upp två glas. Åker iväg till gymmet. När vi två timmar senare slår oss ner vid bordet tillsammans med en charktallrik och lite hårdostar är det en storslagen amarone vi möter.
Doften är packad med mörk frukt, lite örter, en del torkad frukt, lite mandlar och kakao. Någon liten ton av vanilj, höstlöv och våt jord. Inte en pust av alkoholen (16%).

I munnen är det en gigantisk mörk fruktsmak, där de söta mörka körsbären tillsammans med solmogna björnbär omgående förför oss. En komplex fruktsmak som också innehåller blåbär, mörka plommon, lite svarta vinbär och en ansenlig del torkad frukt. Här finns en fin syra som ger vinet den behövliga friskheten. Små nätta tanniner gör att vinet känns sammetslent, men ändå med ett litet behagfullt motstånd. Eftersmaken är  riktigt, riktigt lång. Söta mörka körsbär, torkad frukt i form av dadlar, fikon, finstämda russin och lite katrinplommon. I avslutet finns den där lilla bitterheten som en riktigt bra amarone ska ha. Jag förknippar den med mörk choklad(70-80%) och några krossade körsbärskärnor. Några droppar espressokaffe som tillsammans med unset vanilj påminner oss om fatlagringen på ett elegant sätt.
Vinet är helt på topp den här kvällen.
Vi har sparat en del i flaskan så att vi kan ta ett litet glas dag två. Inte riktigt samma skärpa i frukten nu. Syran är också lite på retur. Det signalerar för mig att amaronen "1888" av årgången 2007 ska nog drickas upp inom de närmaste åren. Många andra 2007:or jag druckit under 2016 har givit samma signaler.

Betyg 5-


Alla de här tre Amarone finns i Systembolagets beställningssortiment liksom deras Valpolicella Superiore, Ripasso och Soave Superiore. Samtliga viner säljs endast i kolli om 6 flaskor och levereras endast till Systembolag i Stockholmsområdet.
Här slår man sig lämpligen ihop med tre andra av sina vinvänner så blir det två flaskor per person.

Amarone "A" årgång 2008 kostar 306 kr och har beställningsnummer 78648
Plenum årgång 2008 kostar 384 kr och har beställningsnummer 78647
1888 Riserva årgång 2007 kostar 608 kr och har beställningsnummer 78644


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar