måndag 9 januari 2017

Brut Millésime 2002 Palmer & Co

Julhelgerna är på väg mot sitt slut. På Trettondagen bjuder vi vännerna C och M för att göra slut på lite matrester. Vi startar med sista portionen löjrom. Frasigt Fröknäcke från Steinbrenner, rödlök och creme fraiche.
Till detta duger så klart inget annat än Champagne.

Det har snart gått fem år sedan jag senast drack Brut Millésime 2002. Vad jag tyckte då samt lite om producenten kan du läsa här.

Druvblandningen varierar något från det ena året till det andra, men eftersom deras odlingar består av Chardonnay till 50%, Pinot Noir till 40% och Pinot Meunier till 10% så blir slutsatsen att det är också så den ungefärliga mixen ser ut. Till en Millésime används endast druvor från Grand Cru och Premier Cru lägen.

Det är en mycket angenäm doft med försiktiga mognadstoner och bibehållen friskhet som snirklar sig upp mot vår nos.
Gul/röda äpplen, citrus, ostronskal och aningens rostat bröd skapar en omedelbar lust att ta den första sippen.
I munnen är det de gula, mogna äpplena som vi först känner.
Det finns en liten touch av bokna äpplen över det första intrycket. Hela tiden med bra och trevlig syra. Smaken känns rätt så komplex. Vi hittar citronskal, ostronskal, några gula stenfrukter och mariekex. Eftersmaken något längre än medel och med ett litet inslag av exotiska frukter , steniga mineraler och alldeles i slutet unset honung.
För fem år sedan tyckte jag den här champagnen var på topp, men jag måste säga att den fått ytterligare en dimension och vuxit i komplexitet utan att tappa så mycket av sin friskhet.
Den är helt enkelt enormt bra idag. Jag hade gärna haft några ytterligare flaskor i källaren, men detta var vår sista 2002:a.

Betyg 4+

Vår flaska är köpt på "Bolaget" 2010 för 264 kr, vilket måste betraktas som ett riktigt bra pris för en sådan här helgjuten champagne.


2 kommentarer:

  1. Men en Magnum kan man hålla en stund till, va?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut. Magnum mognar ju lite långsammare, så du kan vara lugn åtminstone de närmast fem åren. Tror jag!

      Radera