Nyårsdagen har ju blivit Stora Pizzaätardagen i Sverige.
Det har faktiskt varit så även för Vintankar i åtskilliga år.
2017 startar vi med en hemmagjord vegetarisk pizza.
Ur källaren plockar vi fram en Barbera, som vi rankar som en av de allra charmigaste och mest goda Barberor vi känner.
Cascina Tavijn är en producent som vi kom i kontakt med för flera år sedan. En oförglömlig provning med kvinnan bakom vinet, Nadia Verrua, skrev jag om för tre år sedan. Du kan läsa om det här.
Namnet Bandita kommer sig av att årgång 2011 inte föll konsortiet i Asti i smaken, så just det året fick Cascina Tavijns Barbera inte använda tillägget d´Asti. Nadia döpte då om deras Barbera till Bandita rätt och slätt.Ordningen var återställd från och med årgång 2012. Nadia använder fortfarande Bandita, men med tillägget Barbera d´Asti.
Vad vi tyckt om tidigare årgångar kan du läsa genom att klicka på resp årtal: 2007, 2011 och 2012
I doften finns en mörk ton som vi förknippar med mörk frukt, läder och någon jord. Samtidigt finns det ljusare drag som för oss betyder rosor och målarlåda.
I munnen är det gott om körsbär, lite sv vinbär, några björnbär och en hel del örter. Lite grusiga mineraler noteras.
Trevliga och alerta syror som tillsammans med de väluppfostrade tanninerna ger vinet sin matvänliga karaktär.
Eftersmaken är något längre än medel. Mer mörka bär, syrliga röda äpplen och tydligare steniga mineraler.
Återigen bugar vi oss Nadia och hennes Barbera!!
Betyg 4
Cascina Tavijns viner finns inte på Systembolaget, vilket måste beklagas. Jag handlar mina hos Cibi e Vini i Köpenhamn. 135 DKK är ju i det närmaste rena fyndpriset.
Det drar ihop sig till en ny Köpenhamnsresa!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar