onsdag 19 februari 2020

Paul Déthune Cuvée Prestige och Blanc de Noir.

Vi firade 35-årig bröllopsdag för snart fjorton dagar sedan. Det har blivit en tradition att vi gör detta i sällskap med champagne och hummer. Det blev så även i år.
Vi krånglar sällan till det när det kommer till hummer. Naturel är vad vi föredrar.
Och så ska det vara var sin också.
Den odlare som med åren har blivit vår favorit är Paul Déthune. Rakt igenom hela portföljen är det världsklass. Paul Déthune har sin verksamhet i utkanten av byn Ambonnay, där dom förfogar över 7 ha vingårdar. Odlat vin har man gjort här i flera sekler. En omställning till hållbart jordbruk har gjorts. Knappt 60 000 flaskor fördelade på nio olika cuvéer gör dom. Jag har provat sju av dom: Blanc de Noirs, Blanc de Blancs, Extra Brut, Cuvée Prestige, Millésime 2008,  Cuvée A L´Ancienne 2008 samt deras Rosé. Jag köper mina flaskor av näthandlaren Franska Vinlistan. Någon gång emellanåt dyker dom upp på SB, men för tillfället finns det inget tillgängligt där. 

Cuvée Prestige (Princesse des Thunes) är gjord på lika delar Pinot Noir och Chardonnay. 70% är från den senaste skörden och 30% är s k reservvin. Det senare betyder att vin från 30 olika årgångar, som legat på ekfat, har använts.
Vinet buteljerades i april 2009 och degorgerades i juni 2016. Detta borde betyda att 70% är från det hypade året 2008 och att den legat på sin jästfällning i sju år.
En helt underbar champagne! Visserligen brukar jag hylla Cuvée Prestige, men frågan är om jag smakat någon som varit lika bra som denna är just nu. Själva kallar dom det här sitt flaggskepp. Det görs runt 2 500 flaskor varje år.

Smakrikedomen, balansen och elegansen är helt enastående!
I doften hittar vi gulgröna äpplen, lite citrus, en god portion mineraler i form av krita, snäckskal och stendamm. Det fortsätter med lite rostat bröd, några gula stenfrukter och ett uns av sommarängens blommor.
Fast det är när vi dricker av den som vi verkligen går loss. Så full av smaker och med stor nyansrikedom. Vi kan hitta en äppelsamling där de röda bidrar med en läcker syra och de gula med en aningens boken ton samt med en stor nyansrikedom. Lite röda bär har smugit sig in i form av smultron. Mariekex och rostat bröd i små väl avvägda portioner. En härlig mineralitet av sten och krita. Eftersmaken är riktigt lång med lite röd citrus, gula stenfrukter och blodgrape-bitterhet i avslutet.
Vansinnigt gott!!
Betyg 5
Min sista flaska med basen 2008. Här är det verkligen befogat att utbrista "Jag borde köpt fler". Jag tror den kommer hålla den här nivån i flera år till.


Blanc de Noirs
Det här har varit lite av vår "huschampagne" de senaste åren. Du som läser min blogg mera regelbundet har stött på ett antal blogginlägg om just Paul Déthunes Blanc de Noirs. Jag tycker att den vid varje tillfälle levererat trevliga champagneupplevelser.
Kvällens flaska har årgången 2015. Druvorna kommer från vinfältet "les Crayeres". Den degorgerades i september 2018, vilket betyder att det legat på sin jästfällning i nästan 2,5 år.
Den har vinifierats på ekfat och tillbringat drygt ett halvår på en mix av  205-liters och 30 hl stora ekfat.

Färgen går i en vacker guldgul ton.

I doften hittar vi de en del röda bär, där vi särskilt noterar smultronen. Här finns också lite kryddor, citrus, rostat bröd, snäckskal och röda äpplen.
I munnen är det friskt med en trevlig syra utan att den blir alltför närgången. Precis som i doften börjar det med röda bär. Smultronen noterar vi först sedan ansluter jordgubbar, hallon och lite tranbär. Röda äpplen med sin fina syrlighet kan vi också bocka av. Lite röd citrus, aningens vanilj, tydliga mineraler (sten, krita), lite kryddor och rostat bröd.
I avslutet får vi mera kryddor och så en finfin blodgrape.
Ja ni hör själva hur det låter. Riktigt gott.
Betyg 4+





2 kommentarer:

  1. Trevlig inlägg! Och visst är Paul Déthune en bra producent! Men deras Blanc de Noirs är faktiskt ett rent årgångsvin i praktiken, så din flaska kommer till 100 % från 2015.

    /Martin

    https://champagne-bloggen.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stort tack för ditt påpekande. Jag har nu korrigerat texten. Någon i FB-gruppen Champagne hade tydligen länkat inlägget till Sophie, som tydligen uttryckt sin uppskattning.
      Du tillönskas en trevlig helg!
      J-C

      Radera