Vi drack för dryga månaden sedan en Chianti Classico Riserva årgång 2017 från producenten Caparsa. Vi blev riktigt imponerade och skrev en hyllning på bloggen. Du kan kan läsa det här. Jag skrev då också lite om klassifieringen av Chianti Classico, som du kan läsa i samma inlägg.
Producenten Caparsa håller till runt byn Radda, belägen nästan mitt emellan Florens och Siena. Det hela tog sin början 1965 då Reginaldo Cianferoni köpte 10 ha som planterades med vinrankor. 1982 tog sonen Paolo över. En inriktning på ekologiskt jordbruk gjordes och hela vingården, såväl odlingar som vineriet, är idag organiskt certifierade. I deras portfölj hittar vi bl a ett vitt vin, en rosato, ett vini santo samt ett flertal röda viner. Ett par utav dom har jag skrivit om tidigare: 2016 Caparsa Chianti Classico och Rosso di Caparsa, 2014 och 2015 Caparsino Chianti Classico Riserva, 2017 Caparsino CC Riserva samt deras vingårdsbetecknade Chianti Classico 2011 Doccio a Matteo Chianti Classico Riserva.
Nu är det alltså dags att testa årgång 2020 av deras "vanliga" Chianti Classico, som också är själva basen i deras verksamhet.
Detta är ett vin som uteslutande är gjort på druvan Sangiovese. Druvorna kommer från vinstockar som växer på deras vingård Caparsa. Spontan jäst. Det har fått tillbringa närmare 24 månader på cementtankar innan det buteljerades


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar