I torsdags förmiddag var jag förbi mitt lokala systembolag och norpade ett par flaskor Beaujolais Nouveau från min favoritproducent Foillard. Jag passerade också hyllan med tillfälliga nyheter. Inte bra. Ett par flaskor di Fatto och San Fereolo hamnade i kundkorgen. Det vill gärna bli så med gamla favoriter.
Jag skrev för två år sedan lite mer utförligt om fenomenet ”Beaujolais Nouveau”. Du kan
Läsa det på denna länk. På torsdagskvällen fick det bli korkdragning och ett första test. Jag tillhör ju dom som gör det här varje år och när jag har Foillards uttryck i glaset blir jag alltid nöjd. Jag gillar det här slanka, friska, lite svala och josiga uttrycket. Så klart blir det aldrig ett stort vin, men jag tycker att det växer med något år i källaren. Idag känner vi en drös röda bär i doften samt grus och krossad sten.
I munnen blir de röda bären mosade jordgubbar, hallon, tranbär, körsbär och några röda vinbär. Trevlig syra och en eftersmak där de röda bären återkommer i sällskap med toner av mineraler och precis förnimbara örter.
Sa jag lättdrucket!
Betyg 3
179 kr ville SB ha.
2021 Monferrato Rosso från Tacchino.
Familjen Tacchino har i mer än tre generationen hållit på med vinframställning. Dom har sin verksamhet i den lilla byn Castelotto d´Orba i Alto Monferrato i Piemonte.
Familjen Tacchino har idag 25 hektar mark där cirka hälften är planterad med vingårdsmark. Majoriteten ligger i en enda stor amfiteater med sydostlig exponering som skyddar på nordliga vindar och bidrar till en lång växtsäsong.
Idag är det Romina och hennes bror Alessio Tacchino vid rodret. De sköter allt från produktion till försäljning med filosofin att bevara familjens traditioner men samtidigt ha en innovativ och modern sida. De har anammat ny teknik för att säkerställa den konstanta kvaliteten och tar även hjälp av framstående konsultvinmakare för att upprätthålla vingårdens hundraåriga tradition av excellens och originalitet.
Vinet är gjort på en blandning av Albarossa, Cabernet Sauvignon, Barbera och Dolcetto. Proportionerna har jag inte lyckats få fram. Genomsnittsåldern på vinstockarna ligger runt 40 år. Druvorna vinifieras var för sig i ståltankar. Spontan jäsning. Efter jäsningen blandas vinet och får sedan ligga på 500 l stora ekfat i cirka 24 månader
Jag har tidigare druckit och bloggat om årgångarna 2010, 2012, 2015 och 2016 så vill du veta mina tankar om dessa årgångar är det bara att klicka på respektive årtal.
Färgen går i en mörkröd nyans med både blåröda och några violetta stråk.
Doften inleder med läder, jord och lite höstlöv, men efter en stund i glasen ger sig den mörka frukten tillkänna. Jag hade inte luftat vinet alls, så ge det en halvtimme i karaff så kommer frukten snabbare. Efterhand så tillstöter örter, kryddor, kaffe, lakrits och aningens vanilj. Fast den mörka frukten dominerar och är i centrum hela tiden.
I munnen känns di Fatto mjukt och runt och rätt så fylligt med en bra och trevlig syra. Tanninerna närvarar och biter endast lite försiktigt i munhålan. Precis som med doften är det den mörka frukten som innehar huvudrollen. Här finns blåa plommon, mörka körsbär, svarta vinbär, en del björnbär och några hallon. Vi noterar lite örter och kryddor i väl avvägda portioner. Lägg till en liten bit mörk choklad. Eftersmaken är något längre än medel. Den fina mörka frukten återkommer, med värmande kryddor och i små portioner mörk choklad, lakrits, vanilj och rosor.
Butik 4-
Det här är ett vin vi gillar. Kan säkert utvecklas något, men duger riktigt bra som det är nu. Priset på SB är 179 kr, vilket måste anses som ett mycket bra pris för ett vin av den här klassen. Vinet finns i många av SB:s butiker och just nu finns det 212 fl att köpa online.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar