torsdag 17 november 2011

2003 Amarone, Valentina Cubi

Efter helgens intagande av franska viner kände vi oss sugna på lite Italienskt till tisdagens fotbollslandskamp. Vi är amaronenördar så vad kunde källaren erbjuda av detta? De från 2003 vi druckit har givit intrycket att mogna lite väl snabbt. En titt i excelarket ger vid handen att vi har några stycken 03:or kvar. Det får bli Valentina Cubi som får står till tjänst. Vi följer vinet under två dagar.

2003 Amarone della Valpolicella, Morar, Valentina Cubi.
Producenten håller till i utkanten av byn Fumane, någon mil norväst om Verona. Min första kontakt med viner från Valentina Cubi har jag skrivit om här. Även här hittar du lite info på svenska om producenten.
Amarone "Morar" produceras av 70% Corvina, 25% Corvinone, och 5% Rondinella druvor som odlas på vinfälten Monte Treda, Monte Crosetta, och Rasso som ligger i kommunerna Fumane och San Pietro in Cariano, där vinfälten har en medelålder på 25 år.


Tisdag.
Jag öppnar flaskan och häller upp två glas innan jag åker iväg på ett kort styrelsemöte. Redan vid upphällningen känns en kompakt och maffig doft av mogna körsbär och torkad frukt.
Jag är hemma två timmar senare. Vi slår oss ner framför TV:n med var sitt glas amarone och en bit Gruyère. Fotbollen är inte mycket att prata om, men desto mer om vinet. Det är nog två till tre år sedan jag senast drack en 03:a från Valentina Cubi. Vinet har mognat rejält under tiden och känns som om det måste vara nära sin peak. Det här är verkligen godis för vuxna. Det finns dom som tycker att det blir lite mycket av allting på en gång. Jag förstår precis vad dom menar, men emellanåt ( väldigt ofta) är vi på vintankar sugna på detta. Vinet är så kompakt och fyllt av dofter och smaker att mycket mer än ett glas per kväll är svårt att ta till sig. Nu lite noteringar från tisdagskvällen.
Vinet har en lysande rubinröd färg. Du kan inte se botten i glaset genom vinet, men du anar den.
En stor, kompakt och kraftig doft letar sig upp till nosen. Vi möts genast av friska, mörka körsbär som tillsammans med torkad frukt vandrar hand i hand mot våra luktcentra. Efter hand ansluter lite choklad och en pytteliten dos av örter. Ett visst floralt anslag finns. Bara doftintrycket är värt en korkdragning.
Till slut låter vi gommen få sitt. Vi får en rejäl omgång mogna, mörka körsbär, en hel del skogsbär och en stor laddning torkad frukt.En viss russinton kan spåras men den går aldrig överstyr. Det finns en mjukhet och elegans som är väldigt tilltalande. Lite choklad och aningens örter ökar komplexiteten. Syran är frisk och gör att vinet känns piggt. Det märks överhuvudtaget inte att vinet håller en alkoholhalt på 15,5%.
Över oss väller våra minnen från resor i Valpolicella.
Onsdag.
Vi häller upp två glas, som idag får en halvtimma på sig i glasen innan vi avnjuter dom. Doften är lika imponernade idag. Stor, mäktig och kraftfull. De mörka körsbären har en lika framträdande roll idag också. Den torkade frukten är finstämd, en aning russinton finns där, men bara som en liten doftretare.
Smaken är lika fylld av härliga bär, örter mm som den var igår. Vi kan lika gärna lägga karbonpapper emellan det som som skrevs på tisdagen och det som ska skrivas idag.
Det här vinet klarar säkert 4-5 dagar utan att försämmras.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att detta är ett förstklassigt amaronevin. Väldigt mycket dofter och smaker i lager på lager. Syran gör att det aldrig går överstyr och blir en "portvinsamarone".
På onsdagen testade vi ett glas till "Köttkorv med rotmos". Fungerade förvånansvärt bra.
För att nå allra högsta betygstoppen fattades lite elegans och komplexitet.

Betyg 5-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar