Här kommer en fortsättning på de viner vi provade hos Franska Bolaget i tisdags.
Den tredje omgången vin som provades var två röda viner från Bordeaux.
Flight 3
2009 Ch Haura Graves, Bordeaux.
Druvblandningen är 54% Cabernet Sauvignon och 46% Merlot. Pris 145 kr/flaska
Vi möts av en ganska så stark doft. De svarta vinbären dominerar, men är åtföljda av mörka körsbär.
En liten fatig ton finns där. Dofterna går igen i smaken. Ett ordentligt tanninbett. Jag tänder inte på det här. Lite för okomplicerat och enkelt. Inte heller är tanniner och syrorna i balans fullt ut med frukten
2009 Ch Daugay St Emillion.
Druvorna är 50% Merlot, 40% Cabernet Franc och 10% Cabernet Sauvignon. Pris 240 kr/flaskan.
Här är det en förpackning om tolv som gäller. Samtliga andra viner säljs i sexpack.
Det här var andra doningar. Jag, som normalt haft lite svårt med en del Bordeauxviner, gör omedelbart tummen upp. Doften är inte jättestark, men ändå tydlig. Mörka körsbär, svarta vinbär, cederträ, en hel bunt örter och allt i en lite jordig stil. I gommen känner jag den här härliga mörka frukten kombinerad med örter och lakrits. Lång, härlig eftersmak. Frisk syra, gott om tanniner som redan har börjats slipas av. Allt i en bra balans. Jag älskar detta. För min del är det en av årets bättre bordeauxer. Nu gäller det bara att hitta några som vill dela en tolvpack med mig.
Flight 4. Italien.
Poggio Verrano3, Toscana
Detta är en blandning från årgång 2008 och 2009. Druvor som ingår är Alicante, Cabernet Sauvignon och Merlot. Priset är 135 kr/ flaskan.
Det doftar av körsbär, örter, och lite kaffetoner. I gommen växer körsbären och örterna. Ett enkelt och trevligt vardagsvin. Jag blir nyfiken på deras prestigevin Dromos, som är ca 100 kr dyrare, när nu deras instegsvin är så här trevlig.
2004 Amarone La Pala.
Druvblandningen är 85% av Corvina Veronese, Rondinella och Molinara samt 15% av Croatina, Teroldego och Merlot. Det här är något så ovanligt som ett amaronevin där man använt en liten del Teroldego coh Merlot. Här doftar det körsbär, choklad och örter. Samma ingredienser går igen i smaken. Nu kompletterad med lite torkad frukt (på typiskt amaronevis), aningens kaffe spetsat med lite vanilj. Det finns en liten sötma i vinet, inte så att det drar iväg åt portvinshållet utan bara tilltalande. Den höga alkoholen(16.5%) är så integrerad att vinet inte på något vis känns alkoholstarkt. En liten frisk syra håller vinet piggt. Det finns lite tanniner som är helt avrundade och gör att en höstgryta där karljohansvamp ingår skulle sitta fint. Visst finns det mer komplexa och elegantare amaroneviner, men då får man lägga på ett hundralappar. Amaronefantasten inom mig vill ha ett par flaskor att följa de närmaste åren.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar