måndag 14 november 2011

Franskt på hemmaplan del 3

Livsandarna har återvänt till hustrun och till mig själv. Vilken seg vecka det varit, men nu ser vi framåt.
Sista delen i vår franska vindrickar helg fick bli en röd Bourgogne.
Även detta ett område där vår erfarenhet är liten. Vi har dessutom haft svårt att komma till rätta med de Bourgogner vi druckit. Vi gillar Pinot Noir viner, speciellt de från USA och Nya Zeeland, men haft svårt att komma på god fot med Bourgognerna. Jag har läst bloggen Rara Droppar som nästan bara handlar om viner från Bourgogne, men jag får aldrig den känslan som återspeglas där.


2005 Saint Romain Rouge - Domaine Taupenot-Merme.

Tryffelsvinet är importör och så här skriver dom om producenten: Domaine Taupenot-Merme är en dynamisk producent i Morey-Saint-Denis, med vinodlingar i Côte de Nuits och Côte de Beaune. De har odlat i Côte d'Or sedan 1760-talet, men det är först sedan Romain Taupenot gick in i företaget på heltid år 1998 som de verkliga framstegen har gjorts. Sedan dess har de anpassat sina beskärningsmetoder, minskat avkastningen och odlar nu endast ekologiskt . De skördar nu helt för hand och väljer noggrant ut de bästa druvorna.
Vi har ett vin gjort på 100% Pinot Noir.


Vi tar ett första glas på lördagskvällen till den Downtown Abbey. Utan någon luftning. Inte så just gjort precis. Lingonsyrligheten är dominerande och det känns så där. Vi tar inga anteckningar.
På söndagskvällen gör vi ett besök i Ölmevalla kyrka för att lyssna på Fäbodjazz. Levande musik är en lisa för själen. Väl hemkomna tar vi oss an vinet, som nu fått stå upphällt i våra glas i dryga timmen.
I glaset har vi en ljus rödblå färg. Det är precis så att man genom vinet kan se botten, i det till en tredjedel fyllda glaset.
Vi sniffar lite försiktigt och en lika försiktig doft snirklar sig upp till vår nos. Lite mörka körsbär, en del lingonris, liter skogshallon och en hygglig omgång peppar. I bakgrunden hittar vi lite försiktiga örter som samsas med några skogshallon. Ingen stark doft, Den är ändå tydlig och inbjudande.
Vi tar en klunk, som vi låter virvla runt i gommen ett litet tag. Genast innfinner sig smaken av  en näve vildhallon spetsad med lite trevliga örter. Efter en stund gör sig körsbären och plommonen påminda i en pepprig stil. Syrorna som helt dominerade i gårdagens glas har tagit ett par steg tillbaka. Allerstädes närvarande så klart, men funnit sin rättmätiga plats i en god balans med frukten. Tanninerna är riktigt lena.
Vi dricker det här till några ostbitar och Agenda. Vi hade inte så höga förväntningar på den här Bourgognen, men vi gillar det vi har i glaset. Ja till och med positivt överraskade.
Så slutade då vårt lilla franska äventyr på hemmaplan i dur. Vi har redan börjat titta i våra almanackor om möjligheten att komma till Paris tidigt nästa år, när det nu inte gick den gångna helgen.

Betyg 4-


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar