onsdag 4 april 2012

2002 Millesime Brut, Palmer&Co

Vi hade några av våra bästa vänner på besök i lördags. Vi bjöd på lite champagne som välkomstdricka, medan vi satt och tjötade lite innan det var matdags.

2002 Millesime Brut, Palmer & Co.
Strax efter kriget, 1947, gick sju druvodlande kolleger samman och bildade kooperativet Producteurs des Grands Crus de Champagne i Avize. Under ledning av Henri Foureur och Jean Quendardel, som är far till dagens VD, utvecklades kooperativt stadigt och flyttade 1959 från Avize till centrum av Reims där man genom förvärv av champagnehuset H Goulet och tre angränsande egendomar fick tillgång till stora underjordiska källare och grottor. 1967 bytte man namn till Societé Coopérative de Productuers des Grands Terroirs de la Champagne, mer lättfattligt känt som Palmer & Co. På grund av det växande behovet av Chardonnaydruvor mildrades de stränga inträdeskraven något och seriösa odlare togs in från Montagne de Reims, Sézannais och Riceys i Aube och medlemsantalet uppgår i dag till 310 odlare, som tillsammans äger 450 ha och har tecknat 20-årskontrakt med kooperativet som sedan kan förnyas vart femte år. Sedan 1985, då produktionen överskred en miljon flaskor har man kontinuerligt investerat i vad som blivit en av de mest moderna och högteknologiska vinifikationsanläggningarna i Champagne. Bland annat var man först med att anskaffa den nya Coquard-pressen (nu ansedd som branschens "Rolls Royce", med en kapacitet på 8 000 kg druvor) och har i dag åtta sådana. Expansionen har fortsatt med nytt anslående kontorskomplex i Reims och förvärv alldeles intill av källare och byggnader på rue Champ de Mars som kommer att fördubbla den nuvarande lagringskapaciteten. Och vid 60-årsjubiléet 2007 smällde mångdubbelt fler Palmer & Co-korkar än någonsin förr.Källa:http://www.oenoforos.se/Producent.aspx?producerID=47


Druvblandningen är: Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier, där de två förstnämnda dominerar. Den exakta mixen varierar från årgång till årgång. Till en Millesime används bara druvor från Grand Cru och Premier Cru lägen i Montagne de Reims
En som testade den här för dryga året sedan var Johan P.
Härliga små bubblor strömmar upp mot ytan i det gyllengula glaset.
Doften är mycket angenäm. Friska och fruktiga toner är det första vi slås av.Vi hittar röda, lite sötare äpplen, lite nötter, en hel del mineraler och musselskal. Slutligen känner vi en liten ton av citrus och aningens rostat bröd.
Smaken är enkel, rak och jäkla god. Gula äpple, gula plommon och citrus. Smaken innehåller väsentligt mer bröd än vad doften gör. Steniga mineraler ökar på intrycket. Fin syra i bra balans gör den här skumpan tilltalande.
I mitt tycke är den i perfekt skick just nu. Den kvarvarande flaskan får gå åt i sommar. Vi betalade 264 kr för två år sedan när vi köpte den på SB. Nu är det årgång 2005 som säljs och den kostar 274 kr. Vi har fyllt på förrådet med den här härliga vardagsskumpan.

Betyg 4

2 kommentarer:

 1. Har hitta en dammig Palmer @ Co Millesime 2002 Brut i gömmorna, ska jag ta den eller spara den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tott!
   Jag drack en 2002:a för fyra år sedan som jag tyckte var riktigt bra. Den är nog nära sin topp nu, men klarar säkert ett par år till i källaren. Personligen hade jag nog valt ett tillfälle under 2021 att njuta av den. Hör gärna av dig med hur du upplevde den.
   Allt gott,
   J-C

   Radera