lördag 7 april 2012

2004 Amarone della Valpolicella, Scriani

I tisdags och onsdags gick andra omgången av kvartsfinalerna i Champion League. På Vintankar är det ett utmärkt tillfälle att under dessa två dagar avnjuta fotbollen i sällskap av ett glas eller två av vår favoritdryck - Amarone.
Att kommentera fotbollen avstår vi ifrån. Många fotbollsälskare har sitt hjärta i något av lagen och det blir då svårt att förhålla sig objektiv till domslut, chanser, elegans mm, så det avstår vi ifrån.
Det finns några av våra vänner som påstår att vårt förhållande till amarone är det samma d v s vi skulle ha svårt att förhålla oss objektiva till amaronevinerna eller Valpolicellaviner, men det håller vi absolut inte med om ......

Den gångna veckan blev det en helt ny bekantskap för oss.

2004 Amarone della Valpolicella, Scriani.
Mellan kommunerna Fumane och Mazzarega håller bröderna Paolo och Stefano Cottini till med sin vingård, på berget " Monte S. Urbano". Den ligger ca 240 - 300 m över havet.
Druvmixen är 60% Corvina, 25% Corvinone och 15% Rondinella.
Druvorna till amaronevinet ligger för torkning mellan 90 och 110 dagar. Därefter krossas druvorna och jäsningsprocessens sker i 50 hl stora ekfat. Lagring sker sedan i 18 månader på 225 liters barrique ekfat, därefter 8 månader på stora ekfat (barrels), och avslutningsvis 6 månader på flaska.

Vi häller upp två glas ca två timmar före avspark. Från glaset lyser en klarröd färg som har briljantröda drag och med granatäppelnyans( fullmoget).
Strax efter upphällningen är doften svag, men det går ändå att urskilja den typiska doften av mörka körsbär. Vi kan notera hur doften tilltar och när vi slår oss ner för att njuta av såväl fotboll som vin har den blommat upp. Vi hamnar i en körsbärsträdgård, där torkad frukt, kakao och russin tillsammans med röda bär som bl a hallon bildar en massiv doftorkan.
I gommen virvlar mängder av körsbär runt i en både lite söt och bitter stil. Helt släpper vinet inte loss. Det är faktiskt så att det trots sina 8 år är lite ungt och inte vill öppna sig för oss fullt ut.
Dock, körsbären, kakaon, ,kryddorna och den torkade frukten är hela tiden närvarande. Den torkade frukten känns framför allt i eftersmaken, där även en liten sötlakrits rem gör sig påmind. Tanninerna finns här en del av och de är inte helt avrundade ännu. Syran balanseras väl i frukt och kryddor. Alkoholen (16,5%) känns inte alls, vilket tyder på en viss mognadsgrad. Vi har en flaska kvar och den får ligga på rygg i minst två år.
Vi kan sammanfatta detta som ett mycket gott vin idag, men som har rejäla utvecklingsmöjligheter.
Får vi rätt når vinet en femma om två år, men idag nöjer vi oss med:
Betyg 4(+)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar