tisdag 3 april 2012

2004 Amarone Selezione Antonio Castagnedi

I fredags öppnade vi en amarone i det lite billigare segmentet. 249 kr kostar den på Systembolaget.
Visst finns det amaroneviner under 200 kr, men väldigt ofta saknas de typiska amaronedragen, därmed inte sagt att de inte kan vara goda viner ändå.
Det här har varit en favorit i flera år. Varje årgång har levererat. Idag är det årgång 2008 som finns tillgänglig på SB. Den har vi inte provat. Detta är vår sista 2004:a, så visst är vi nyfikna.
Producent är Tenuta Sant Antonio. Deras ägor ligger nordöst om Verona mellan Illasi och Mezzani.
Idag drivs vingården av fyra bröder. På systembolaget har dom en ripasso som många känner till "Monte Garbi". Deras prestigeamarone "Campo dei Gigli" ska vi testa på påskafton, men idag håller vi tillgodo med deras lite enklare variant.

2004 Amarone Selezione Antonio Catagnedi

Druvblandningen är 70% Corvina, 20% Rondinella, 5% Croatina och 5% Oseleta.
Dessa druvor kommer från ett område strax utanför byn Mezzane di Sotto. Vinstockarna är mellan 20 och 25 år gamla och växer på en höjd av 300 m över havet.
Vinet har legat två år på 500 l fat av fransk ek innan det tappats upp på flaska

 

Färgen är mörkröd med tegelnyanser. Ut mot glaskanterna övergår tonerna i en liten brunare nyans som skvallrar om att det här vinet har några år på nacken.
Vi möts av en typisk amaronedoft. Vi har en härlig fruktig doft, där vi noterar mörka körsbär uppblandat med russin, katrinplommon och lite kryddor. Ett uns choklad lägger vi ockå i doftboxen. Precis så här vill vi att det ska börja.
Dags för gommen. Körsbären går igen fast nu med torkad frukt (fikon och dadlar). Peppar , russin, mörk choklad och lite eldiga röda bär. Syran är fin, fräsch och frisk, vilket gör att vinet aldrig går över gänsen och blir syltig. Tanniner, javisst, men snälla, runda och behagliga. Alkoholen är 15,5%, men detta kan vi bara läsa oss till. Eftersmaken är en lång resa av härliga söta, mörka körsbär, som kryddats med lite örter, torkad frukt(igen) och först nu möts vi av småpikanta fatinslag. Och där på slutet dök också lakritsen upp.
Ja, ni hör själva hur jag börjar smådregla. Jag hittar inget vin under 250 kr som är så här gott. Så nära en femma man kan komma. Det är väl möjligen lite mer elegans som skiljer den de riktigt stora amaronevinerna.

Betyg 4++

5 kommentarer:

 1. Härligt, har en 07:a som väntar på rätt tillfälle men då kan jag nog vänta ett tag till :).

  SvaraRadera
 2. Gott. Svensson, du kan spara eller dricka direkt. Vill du ha mognare toner så låt den vila annars tycker jag detta vin levererar direkt..korkade upp min sista 05:a av samma vin. Tycker vinet är kanon till priset och helt i matstilen till skillnad från många andra som kör på lite sötaktig syltighet. Respekt Sant´Antonio!!

  SvaraRadera
 3. David!
  Den är säkert OK nu, men jag skulle nog väntat ett år. Annars är det som moltobenevino skriver att dom brukar vara drickfärdiga när dom släpps. Det beror ju också på vad man vill ha ut av vinet. Jag föredrar en viss mognadston.

  SvaraRadera
 4. Moltobenevino!
  Håller helt med dig att denna amaronen är hyggligt enkel att kombinera mat med.Producenten går inte av för hackor.
  Ripasson (Monte Garbi) har varit en följeslagare i många år, även om den senaste årgången hade tappat lite. Deras prestigeamarone Campo dei Gigli är ju ett kraftpaket och fruktbomb av stora mått. Ingen matamarone direkt, såvida du inte ser till att ha sötma i maten.

  SvaraRadera
 5. Härligt, tänka att det ska bero på smak i slutändan ;). Och jo, kan nog både uppskatta unga och mer mogna viner, i det här fallet har jag ingen brådska, men nyfiken blir jag allt.

  Roligt med en stil som passar mat, annars kan det bli lite mycket av det goda, men även där får man tycka olika :)

  SvaraRadera