fredag 27 april 2012

2004 Morar, Amarone della Valpolicella, Valentina Cubi

Returmötena i CL-fotbollen är avklarade. Ni som följer oss på Vintankar vet att vi gärna kombinerar fotbollen med ett glas amarome. Förra veckan resulterade i två amaroneviner från året 2004. Tommaso Bussola och Vivianis Casa dei Bepi. Detta är svårt att toppa. Vi valde ett annat vin från 2004.

2004 Morar, Amarone della Valpolicella, Valentina Cubi.
Azienda Agricola Valentina Cubi ägs sedan 1970 av Valentina Cubi. Vingården rymmer 15 hektar, varav 13 är vinfält och två hektar rymmer gården, botansk trädgård och olivträdsodling, och skogsmark. Valentinas enolog och man är Giancarlo Vason (som tidigare arbetat som enolog för Quintarelli). Första årgången av deras Amarone producerades så sent som 1997, men det var först 2003 som Valentina Cubi började sälja sina viner till vinmarknaden.
Vingården ligger runt byarna Fumane och San Pietro in Cariano.
Vinet är gjort på 70 % Corvina, 25% Corvinone och 5 % Rondinella. Mer information hittar du här.


Första kvällen(tisdag) häller vi upp två glas som får stå i nästan två timmar innan vi börjar dricka av vinet. Färgen är rubinröd i en lite ljusare nyans. När man tittar genom glaset är det nästan så att man kan se bottnen.
Vi möts av en stor och mäktig doft. Torkad frukt och mörka söta körsbär är det första vi slås av. Efter ett tag tillkommer lite mörka bär i form av mogna björnbär. En svag ton av mörk choklad och lite, lite örter kompletterar doftintrycket.
Vi tar en klunk och känner omedelbart smaken av torkad frukt. De mörka körsbären har en förmåga att ge en viss sötma och samtidigt en trevlig bitterhet. Bitterhet kanske låter lite konstigt, men det är en mjuk, mycket behaglig ton. Kanske lite krossade körsbärskärnor. Till detta adderar vi en svag ton av örter och en riktigt mörk choklad. En knivsudd fat dyker upp på slutet.
Vinet har en pigg syra så att det aldrig går över gränsen till syltighet. Lite mjuka, behagliga tanniner ger vinet ett visst tuggmotstånd. Eftersmaken är lång, utdragen och kraftfull.


Det enda negativa är att i eftersmaken känns den höga alkoholen (16%). Inte mycket men ändock så att det drar ner helheten en liten aning.
Ett stort glas amarone av den här klassen varar en hel fotbollsmatch. En flaska varar i tre dagar. Nåväl den tredje dagen får hustrun och jag dela på ett glas.

Vi betalade 38 euro när vi besökte Valentina Cubi i september 2009.

Betyg 4+.

2 kommentarer:

  1. Jag och hustrun var också på besök her i 2009, i juli månad. Vi köpte med två flaskor; en 97:a och en 04:a. Vi har inte smakat på någon av dom ennu. Tack för smaksnotat!

    SvaraRadera
  2. Hej Kjetil!
    2004:an klarar flera år till, men 97:an skulle jag nog välja ett bra tillfälle under innevarande år.
    Vår sista 97:a drack vi tidigare i vintras. Mycket bra men jag är tveksam till ytterligare utveckling.

    SvaraRadera