måndag 16 april 2012

2010 Valpolicella Classico, Begali Lorenzo

Vi drack för dryga 14 dagar sedan en ripasso "La Cengia" från producenten Lorenzo Begali. Vad vi tyckte om den kan du läsa här. Vi upptäckte då att i Beställningssortimentet fanns samma vin för 124 kr dvs 74 kr lägre än det vi betalat. Ett stort MEN, det levereras bara till systembolag i Skåne. Vi blev också nyfikna på Begalis "instegsvin" dvs deras vanliga Valpolicella (94 kr) även detta levereras bara i Skåne län. Vår son arbetar i Ängelholm sedan slutet av februari och därmed var problemet löst för vår del.
Några knapptryckningar och beställningen var skickad. I fredags kom sonen hem med våra flaskor och vi testade omedelbart Valpolicellan.

2010 Valpolicella Classico, Lorenzo Begali
Vill du veta mer om producenten klickar du här. Druvmixen är 65 % Corvina, 30% Rondinella och resterande 5% av andra Valpolicella druvor. Det är samma mix som i ripasson.


Färgen är en ljusare variant av rubinrött. Kanske en dragning åt lite ljusare körsbärsrött
Det doftar körsbär ganska så omgående.  Lite röda bär i allmänhet.
Smaken är frisk och fylld av körsbär. Surkörsbär skulle kanske några vilja säga. Vi kan gå med på detta, dock med tillägget att det finns en fruktsötma som tassar runt i bakgrunden.
En riktigt ursprungstypisk Valpolicella. Enkel och rak. Inte så mycket finlir eller försök att fylla vinet med amarone anknytningar. I all sin enkelhet är det här riktigt gott. Pastarätter och sommarkvällar, ja då är det nästan helt perfekt.
Vi älskar amarone på Vintankar, men vi har också en faibless för dessa enkla, körsbärssmakande Valpolicellor. Detta är faktiskt en av de bästa vi druckit.
Till alla skåningar ger vi rådet beställ och njut i sommar. Inget för lagring! Återkom gärna med en kommentar när ni testat!

Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar