Än så länge har det inte resulterat i någon bloggpost, men nu kommer den första av två.
Jag vet ju att han och hans sambo har ett särskilt gott öga till viner såväl från Piemonte som från Toscana. Den här kvällen var det Toscana och en Brunello di Montalcino.
2006 Col D´Orcia.
Vi har alltså en Brunello di Montalcino. Vi befinner oss några mil söder om Siena. Druvan är en klon av Sangiovese, som kallas just Brunello. Vinet har lagrats 3 år på ekfat från Slovenien och sedan ytterligare ett år på flaska innan det når marknaden.
I munnen får vi ett rätt så kraftigt vin med en ordentlig körsbärssmak. En liten ton av surkörsbär eller är det röda vinbär? Syrorna är allerstädes närvarande. Tydliga, trevliga och matvänliga. En fin krydd och örtighet sätter vi upp på pluskontot.
Ordentligt med finlemmade tanniner, som ännu inte blivit helt avrundade utan har lite vassa kanter som sticker ut här och där.
Den långa tiden på ekfat känns, men blir inte störande i vårt tycke.
Eftersmaken är fylld av körsbär och här tillkommer en liten ton av sötlakrits på slutet. Lite choklad och läder gör eftersmaken extra trevlig.
Nu är det årgång 2007 som säljs på SB. Den finns både på hel- och halvflaska för 264 kr resp 149 kr.
Betyg 4
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar