Vi drack 08:an för drygt ett år sedan och vad vi tyckte om den kan du läsa här.
Druvsamansättningen är nu 45% syrah, 38% mourvèdre, 12% carignan och 5% grenache. Jämfört med 08:an är den stora förändringen att 09:an innehåller väsentligt mindre grenache, mer mourvèdre och så ett tillskott av carignan.
Vinet har fått ett år på franska ekfat av varierande storlek. Syrahvinet lagrades i ett år på franska ekfat om 340 liter, varav hälften av dessa var nya. Vinet av de övriga druvsorterna lagrades på stora gamla ekfat. Efter avslutad lagring så blandades vinet, och buteljerades utan filtrering eller klarning.
Vi möter en doft av mörka körsbär, viktoriaplommon och lite björnbär. En ordentlig dos av sydfrankrikes vilt växande örter utgör ett karaktäristiskt drag. Lite, lite fat och aningens mörk choklad. Det finns också en liten sötaktig arom, som jag inte noterar förrän det allra sista. Den för tankarna åt torkad frukt. Fikon? En härlig doft, som har precis de ingredienserna vi så starkt uppskattar.
Munnen fylls av en dryck som är fullpackad av frukt och örter. Mörka körsbär, skoghallon, solmogna björnbär och så lite försiktiga plommon och blåbär. En rejäl näve med kryddor och örter hettar till vinet. En lång eftersmak. Så klart finns frukten och örterna även här, men det dyker upp nya inslag såsom mörk choklad, lite kaffe och lakrits. Till sist noterar vi även i smaken en liten, liten sötma i form av fikon, möjligen dadlar. Den fräscha syran gör att vinet känns piggt och tillsammans med lite, inte helt avrundade, tanniner är vinet mycket matvänligt.
Vår invändning från förra året gällande 08:an om de gröna paprikatonerna, kan vi inte alls spåra i 09:an.
Betyg 4
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar