fredag 18 maj 2012

2008 Ferrer Bobet

Våren går långsamt i år. Någon riktig vårvärme infinner sig inte. Vädergudarna blandar ganska friskt emellan regn, blåst och lite sol. Det gäller att se saker positivt. Här på västkusten blommade vitsipporna i över en månad. Fruktträden blommar ett i sänder. Tiden mellan hägg och syren ser ut att bli en lång utdragen tid. Är det inte årets vackraste tid?
Hustrun åkte i onsdags in till gymmet och själv klarde jag av det fysiska arbetet genom att vara i trädgårdslandet ett par timmar med hacka och spade som redskap. Göken bjöd på sitt envisa hoande och förgyllde därmed min stund.
Vi avslutade kvällen med ett glas vin och lite ost.

2008 Ferrer Bobet Vinyes Velles.
Vi befinner oss i Priorat, sydväst om Barcelona. Ett vinområde som vi alltmer kommit att uppskatta.
Vi drack årgång 2007 av detta vin för snart ett år sedan. Vad vi tyckte om 07:an kan du läsa här.
Druvmixen är i årgång 2008: 65% carignane, 34% grenache noir och 1% cabernet sauvignon. Jämfört med 07:an har 08:an lite mer (4%) carignane och något mindre grenache.

Färgen är mörk blålila och just det violetta inslaget är påtagligt i solljuset, då jag häller upp två glas.
Doften är stor ja rent av yppig. Körsbär, skogsbär och en hel drös kryddor känner vi omgående. Lägg därtill lite fat och kakao, så är bilden komplett. Det bestående intrycket förblir bären, frukten och de underbara kryddorna. Vi gillar verkligen den här doften.
I munnen får vi till en början en anstormning av frukt och bär: körsbär, hallon, björnbär, blåbär. Det tar inte lång tid för kryddor och örter att göra sig påminda. Det här är gott. Redigt gott. Eftersmaken är lång och fylld av bär, örter, kryddor, lite choklad och kaffe. En lite sötaktig nyans dyker upp i svansen tillsammans med lakritstoner och mineraler. Då vi kände den sötaktiga tonen fick vi en amaroneassociation. Visst känner vi lite rostade fat, men det är svagt och pikant. Fin syra och rejält med tanniner. Tanninerna uppför sig på ett belevat sätt och är förvånansvärt mjuka redan nu.
Alkoholen  (15%) är fint inbakad i frukten och kryddorna, så den känns inte.

Det här var ruskigt gott. Återigen påminns vi om varför Priorat är vårt favoritområde i Spanien.
Det här vinet kan vi varmt rekommendera. På bolaget får du punga ut med 295 kr. OK, det är mycket pengar för en flaska vin, men om du jämför med vad du får betala för en flaska vin på kvarterskrogen, så får du här i varje fall ett fantastiskt vinminne.

Betyg 4+

Vi betalade 295 kr för vår flaska på SB.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar