måndag 14 maj 2012

2010 Morgon Cote du Py, Jean Foillard,

Debatterna om de sk Naturvinerna har gått heta på diverse bloggar bl a här.
Vi på Vintankar har i snart trettio år odlat(husbehov) enligt principen ingen besprutning med kemikalier, gödsling med naturgödsel eller gräsklipp och täckodling. Varierade växtföljder är en självklarhet och vi får täcka med duk ( all kål, vintermorröter). Mycket sker enligt de principer FOBO ( FöreningenOrganiskBiologiskOdling) förespråkar. Det är då självklart att vi uppskattar vinproducenter som också undviker bekämpning med kemikalier. Detta vare sig man kallar det Biodynamiskt, Naturviner, Ekoviner or what ever.

Vi har tidigare haft svårt att hitta rätt bland Beaujoliasviner. I april släpptes ett gäng som vi beslöt oss för att prova. Lite av nu eller aldrig mer.
Till fredagens grillade tonfisk öppnade vi den första.

2010 Morgon Cote du Py, Jean Foillard.
Vi befinner oss i Beaujolais, som ligger i södra Bourgogne, strax norr om Lyon. Morgon är ett av tio Crus, vingårdslägen, i området.

Druvan är Gamay.
Vi har en ljusaktik blåröd färg, som gör att vinet är transparent.
Doften är i början svag, men ganska snart känner vi skogshallonen göra entré. Strax därpå gör slånbären och lingonen  sällskap med hallonen. Någon kraftig doft blir det aldrig, men den är ändå tydlig.
I gommen blir allt lite tydligare: skogshallon, lingon, körsbär och lite slånbär. Friskt, enkelt och syrligt. Efter ett tag tillkommer lite örter och en mineralaktig ton. Tämligen kort i eftersmaken.  Läskande och lättdrucket sammanfattar hustrun. Jag kan bara instämma.

Vi sammanfattar detta som ett egentligen ganska enkelt vin. Rakt och drickvänligt, med toner som drar åt ett enklare pinot noir vin. Vi är båda överens om att detta är den bästa Beaujolais vi druckit, vilket i sig inte säger så mycket. Vi är därmed beredda att ge Beaujolais ytterligare chanser.
Priset 249 kr tycker vi är i överkant.

Betyg 3+
1 kommentar:

  1. Låter lite som vi har ungefär samma syn på Foillards omtalade 2010 Morgon Cônte de Py. Gott och trevligt på alla sätt och vis men med fel prislapp. Jag har också haft svårt att förstå både hyllningar och sågningar

    SvaraRadera