onsdag 23 maj 2012

2010 Morgon, Foillard

Sommaren har kommit, åtminstone om man tittar på temperaturen +27 grader. (Måndag)
Jag har haft en dag i trädgårdslandet. Potatisen har kupats. Allt som såtts före 15 maj  har kommit upp, så jag har medelst ett skyffeljärn lukat jorden och fått bort ogräs emellan raderna. En riktig lantarbetare har jag varit. En fröjd att på kvällen beskåda resultatet.

Till kvällens kyckling blev det en Morgon från 2010. En av de flaskor som släpptes i april.

2010 Morgon Cuvée Classique,  Foillard
Producent är Jean Foillard.  Han har gjort vin i Morgon sedan 1982.
Detta är deras instegsbeaujolais. Druvorna till Cuvée Classique kommer från flera lägen, och är de yngre stockarna av hans vingårdar. Därför håller Jean dem separat i den här, lite billigare, cuvéen.
Druvan är så klart Gamay.


Färgen är rubinröd, men med en liten mörk framtoning
Doften är fylld av bär, främst skogshallon och blåbär. Lite fat finns här liksom en svag ton av örter.
Smaken är frisk och lätt i tonen och inte minst lätt att dricka. Här finns inga skumbaner eller annat syntetiskt som vi hittat i billiga beaujolaiser och som gjort oss tveksamma till dessa viner.
Hallon och blåbär dominerar i smakpaletten, men här finns också lite jordgubbar och syrliga körsbär.
Örterna är svaga men delikata. Det finns en eftersmak, men den är inte så lång, dock tillräcklig för att upptäcka lite annat. Där i eftersmaken dyker en annorlunda syrlighet upp, som jag förknippar med rabarber. Tolka mig nu rätt: Tonen av rabarber inte surheten. Minsann finns här inte också lite mineraler.

På SB kostar vinet 179 kr. Detta är 70 kr lägre än Foillards Cote du Py, som vi drack för 14 dagar sedan. Vad vi tyckte om den hittar du här. Visst är Cote du Py något vassare, men inte så där värst mycket. Betyget blir detsamma.

Betyg 3+.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar