måndag 14 januari 2013

Champagne Palmer & Co

Vi hade för ett tag sedan besök av vännerna V och A. I halvstorm vandrade vi runt på naturreservatet Näsbokrok. Väl hemma så korkade vi upp en flaska champagne innan maten.

2005 Brut Millésimé, Palmer  & Co.
Producent är Palmer&Co. Idag ett stort kooperativ med fler hundra odlare och tillsammans äger de 450 ha vinodlingar. Ursprungligen startades vinfirman av sju odlare 1947.
På Palmer & Co består odlingarna av druvorna chardonnay 50%, pinot noir 40% och pinot meunier 10%.
Den exakta mixen varierar från årgång till årgång. Till en Millesime används bara druvor från Grand Cru och Premier Cru lägen i Montagne de Reims. Jag antar att druvmixen är ungefär den som finns bland kooperativets odlingar.
I glasen har vi en dryck med en gyllengul färg.
Nosen möts av en doft av mogna, gula äpplen, en hel del rostat bröd, lite citrus och aningens mineraler. Vi anar oss också till lite nötter.
I munnen får vi en ungdomlig smak av friska äpplen, citrus och en del mineraler. Syran är pigg och balanseras bra mot frukten. Eftersmaken är rätt så lång och här känner vi lite trevliga tropiska frukter, lite blodapelsin och något som får oss att tänka på snäckskal. Mmmh, gott!
Det här är vår första 05:a. 02:an har vi druckit vid ett flertal tillfällen och vad vi tyckte om den kan du läsa här, här och här. Etiketten har bytt färg och 05.an känns betydligt yngre. Den kommer med all säkerhet att utvecklas en del och därför ska jag inte röra mina flaskor på minst ett år.

Vi sammanfattar detta som ett lite lyxigt vardagsvin. Inte alltför komplicerat. Visst saknas det en viss elegans, men för att få den får du nog lägga på minst en hundring. Det här är gott och kommer att bli ännu godare vad tiden lider. Vi gör tummen upp.

Vi betalade 269 kr på Systembolaget , då vi köpte det. Samma pris idag fast nu är det årgång 2006 som gäller.

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar