onsdag 2 januari 2013

Gran Clos, Priorat

Det var ett ett tag sedan vi drack ett vin från Priorat, det område i Spanien som bäst faller i Vintankars smak. Under mellandagarna var det så dags att ånyo ta upp Priorat tråden.

2005 Gran Clos.
Priorat är ett litet bergigt område i Katalonien, några mil sydväst om Barcelona. Den dominerande druvan är Garnacha dvs Grenache.
Gran Clos grundades år 1995. Till egendomen hör sammanlagt 32 hektar vingårdar, som är fördelade på olika platser i byn. Den nuvarande ägaren, John Hunt, köpte Gran Clos år 2003. Vinmakare är Josep Angel Mestre.
Producent är Cellers Fuentes som också gör det något billigare Finca el Puig (189 kr) medan Gran Clos går lös på 249 kr.
Vinet är gjort på druvorna Grenache 54%, Carignan 34% och Cabernet Sauvignon 12%. Druvorna till detta vin kommer runt byn Bellmunt del Priorat. Druvorna kommer främst från gamla bushvines från sluttningsvingårdarna men också yngre stockar (20-25 år gamla). Några av stockarna som växer i sluttningarna är mer än 100 år gamla.
Druvorna sorterades först en gång vid skörd, och sedan ännu en gång i vineriet. Jäsning och skalmaceration i cirka en månad. Vinet har varken klarats eller filtrerats före buteljering.
Vinet har legat ett år och fem månader på nya franska ekfat, varav 67 procent var från Allier och 33 procent från Tronçais.
Man odlar ekologiskt och vinet är organiskt, även om man inte gjort sig besväret att certifiera det. 
Vi låter vinet få en timme i karaff innan vi häller uppdet.
Låt oss säga det med en gång. Det här är ett vin helt i Vintankars smak. Vi gillar doften med den mörka frukten: mörka körsbär, blåa plommon och aningens svarta vinbär. Lite rostade fat, örter och jordiga mineraler kommer efter hand.
Smaken går i samma riktning. Vi faller för den mörka frukten som i kombination med en balanserad syra och silkeslena tanniner gör vinet helt drickklart idag. En lång eftersmak där örter, choklad, kaffe och lakrits förgyller smakintrycken.
Att vinet har en alkoholhalt på 15,5 % hade vi aldrig kunnat förutsäga. Alkoholen är väldigt snyggt packeterad i frukten.
Någonstans har jag läst att det här skulle vara ett stramt vin. Vi känner inget av detta. Visst lite tanniner finns här, men de är ordentligt avrundade och sammetslena. Gott till maten, men också väldigt gott på egen hand.
Återigen imponeras vi av ett vin från Priorat.

Betyg 4+
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar