måndag 28 januari 2013

Le Ragose 2005

Veckans amarone var en 05:a från Le Ragose. Vi inhandlade den i höstas. Den fanns med i en låda med amarone från Carlo Merolli, som innehöll en flaska vardera från årgångarna 2002-2005. Vi betalade 1 000 SEK för alla fyra flaskorna.
Vi har tidigare testat årgång 2002 och 2003. Vår erfarenhet är att amaroneviner från 2005 mognar snabbare än 04:orna. Vi låter därför 04:an få ligga ytterligare ett tag medans vi drar korken ur 2005:an.

2005 Amarone della Valpolicella Le Ragose.
Producenten Le Ragose ligger i den östra delen av området Valpolicella Classico. Vi är i den södra delen av kommunen Negrar. Le Ragose ligger på några kullar 250-400 m över havet.
Druvorna är 60% corvina, 30% rondinella samt 10% övriga tillåtna druvor som, efter lång maceration (20-30 dagar) och ett inledande år på rostfritt stål, fått ligga till sig 4-5 år på slovenska botti.
Vi ska följa det här vinet under två dagar. Vi häller dag ett upp två glas och låter dessa få stå och lufta till sig ca två timmar.Vi kan naturligtvis inte hålla vår nos borta utan måste vara där och provsniffa. Doften är initialt lite återhållsam, men redan efter en timma börjar det hända saker. Fram träder söta, mörka körsbär, lite mörka plommon, några nypor örter  och aningens mörk choklad. En härlig amaronedoft men utan några egentliga inslag av russin eller annan torkadfrukt.
Smaken är precis som i de andra årgångarna vi druckit lite stramare än i många andra amaroneviner. Vi hittar massor av mörka, söta körsbär. Vi känner också en del trevliga örter och lite kryddor. I den långa typiska eftersmaken kommer så ett inslag av mörk kvalitetschoklad. Det är först i eftersmaken vi lägger märke till den torkade frukten. Vi känner också lite tanniner, som är avrundade och finkorniga. Dom finns där för att ge vinet karaktär samtidigt som de håller sig i bakgrunden. Från första smutten till den sista sippen finns där en allerstädes närvarande syra. Den ger vinet ett piggt intryck samtidigt som den vet att dess roll kommer i andra hand.
Ni förstår själva att det här är ett vin i perfekt harmoni och balans.

Vi sätter på korken efter den första upphällningen och förvara vinet svalt. Dag två är det dags för två nya glas. Vi kan i stort inte finna något som förändrats mellan dag ett och två.
Visst kan man hitta amaroneviner med lite större elegans och mer komplexitet, men priset på dessa är också väsentligt högre.
Gott som tusan idag och kommer att vara så i flera år till.

Betyg 4+


Vi kan återigen konstatera vilken bra producent Le Ragose är. Vi är minst sagt förvånade att ingen svensk importör plockat upp denna ytterst kompetenta amaronetillverkare. Ja, inte bara deras amarone är delikat, deras basvalpolicella liksom deras superiore är riktigt bra. Men egentligen gör inte detta så mycket så länge Carlo Merolli finns. Mindre än en vecka efter att jag gjort min beställning och betalat så levererade DHL vinerna till dörren. 
Behöver jag tillägga att vi också inköpt några flaskor av årgång 2006, som av många inklusive oss på Vintankar rankas som en av de bättre årgångarna på 2000-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar