tisdag 1 januari 2013

Nyårsaftonens champagner

Dags för årets första blogginlägg på årets första dag. God fortsättning på det nya året förresten.
Det här inlägget handlar lite kortfattat om de champagner, som vi tillsammans med sex av våra vänner drack igår kväll.2004 Bernard Hatté et Fils Special Club Grand Cru Brut

Det här var ett varuprov jag fick i oktober. Hade jag gjort årslistor hade detta blivit årets varuprov.
Jag skrev ett lyriskt inlägg som du kan läsa här.
Jag gjorde sedan en beställning för egen del och på nyårsaftonen fick våra vänner ta del av den här drycken.
Den levererade precis på samma sätt som då vi testade den i oktober. Detta är i vårt tycke en av de bästa i sin prisklass (dryga 300 kr).

Färgen är gyllengul med en dragning åt en pommacton.
Vi möts av en förförisk doft av äpplen(röda/gula). Doften är stark med tydlig frukt, lite mineraler och en fin brödighet. Smaken är fyllig och de röd-gula äpplena från doften går igen i smaken. Här finns en del mineraler som påminner om snäckskal. Frisk och torr syra, men inte för torr. Eftersmaken är lång, där äpplena dominerar ännu en gång. I eftersmaken kommer ytterligare toner av mineraler. Vi noterar också en liten sirlig ton av kryddor och avslutningsvis en liten läcker touch av grapefrukt.

Förvånansvärd elegant och komplex för sitt pris. Alla är överens om att detta är kvällens champagne.
Betyg 4+

 
2000 Millesime Brut,  Palmer & Co


Vi känner en tydlig doft av gula äpplen. Här finns inslag av rostat bröd och lite citrus, som för tankarna till blodapelsin. Lite mineraler finns det också, men det är precis så att vi kan ana oss till dom.
Smaken: En frisk smak där de gula äpplena dominerar. Citrusen är lite tydligare än i doften. Vi noterar en viss brödighet och nötter på slutet. Mineralerna dyker upp i eftersmaken tillsammans med ett litet inslag av tropisk frukt.

Även denna champagne är god, men den har inte samma klass som Bernhard Hatté. Den är i och för sig femtiolappen billigare.

Betyg 42002 Grand Millésime Baron-Fuenté
Den här drack vi till tolvslaget. I vår mening den enklaste, men för den sakens skull inte dålig på något sätt.

Det doftar av äpplen och lite citrus. Här finns också svaga markörer av rostat bröd och en del nötter. Doften är frisk och nästan lite upppigande.
Smaken är torr, men där finns en frisk aptitretande sötma gömd i drycken. Vi noterar en lätt brödighet, friska citrustoner och tydliga gula äpplen. Eftersmaken är lite kort.

Perfekt till tolvslaget. Okomplicerat och lättdrucket. Nu ska det skålas och inte analyseras.

Betyg 4-
Vi återkommer de närmaste dagarna med de röda vinerna som ackompanjerade vår middag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar