onsdag 23 januari 2013

IL Frappato, Occhipinti

Innan Gambero Rosso evenemanget började tog Ingvar-BV med mig till Cibi e Vini. En mysig liten vin och mataffär i Köpenhamn. Det blev en trevlig pratstund med Fabio och hans hustru. Ett litet inköp blev det också: en flaska olivolja och en flaska rött.
Är man i Köpenhamn så är ett besök här ett måste!

2010 IL Frappato, Occhipinti
Producent är Arianna Occhipinti. Vi befinner oss på Siciliens sydkust nära byn Vittoria.
Här odlas det i huvudsak Frappato och Nero d´Avola och så görs det olivolja. Odlingarna bedrivs efter en blandning av ekologiska och biodynamiska principer.
Det här vinet består till 100% av druvan Frappato. Vinet har fått ligga på skalen i uppåt två månader och därefter har musten fått vila under 14 månader på 25 hl-fat av slovensk ek. Vinet är ofiltrerat.

 
Detta är ett vin som hyllats i ett flertal bloggar bl a Italienska Viner och Finare Vinare och Frankofilen. Det har så blivit dags för oss på Vintankar att bilda oss en egen uppfattning.
 
I glaset har vi ett vin som är helt transparent. Färgen kan närmast beskrivas som varmt lingonröd.
Vi doftar och känner en urstilig rödfrukt: hallon, tranbär, mogna lingon och ljusröda bigarråer. Men det är mer komplext än så, för efter en stund i glaset kommer en liten blombukett i form av diverse rosor. Vi kan också på slutet känna lite fint sirliga nyanser av örter.
I munnen får vi ett slankt, friskt och nästan elegant vin. Det balanserar de båda motsatserna slankt och stramt på ett ytterst elegant sätt. Samma röda bär som i doften ger sig omedelbart tillkänna. Syran för tankarna till en blandning av lingon och tranbär. Örter och mineraler täcks av efter en stund. I eftersmaken kommer nya lager att frigöras i form av lakrits och faktiskt lite överraskande toner av citrusskal. Tanniner finns här också fast de är mjuka, lena och mycket medgörliga. Ja rent av stimulanshöjande.
Vi började med ett glas innan maten. Fortsatte med vinet till kvällens enkla pastarätt och avslutade flaskan sent på fredagskvällen. Vinet fungerade ypperligt hela vägen, men frågan är om inte det sista glaset var det bästa glaset. Ett nytt besök i Köpenhamn med införskaffande av fler flaskor känns som ett måste. Viss var jag snål som bara plockade en flaska med mig hem!!
 
Jag betalade 185 DKK. Detta måste betraktas som ett riktigt fynd.
Vi på Vintankar sällar oss in i den gemensamma hyllningskören till IL Frappato och Arianna Occhipinti.
 
Betyg 5

På Ingvars inrådan blev det den här olivoljan


Vi gjorde ett snabbtest med olivolja och lite bröd. Urgott. Lite nötig och fruktig på en gång. Kyddigheten eller snarare lite svart peppar kommer precis då vi tror att vi kännt allt.

En ny favorit olja!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar