Druvsammansätnningen är den samma i deras båda amarone dvs 30% Corvina, 40% Corvinone, 20% Rondinella samt 5% vardera av Dindarella och Croatina.
Cariano kommer från vinodlingar i dalen medan den ursprungliga Marognole kommer från vinodlingar på lite högre höjd.
Vinet har fått ligga 4-5 månader på rostfria ståltankar och sedan ytterligare 30 månader på stora fat av Slovensk ek.
"Cariano" kostade 17,5 euro medan deras traditionella amarone "Marognole" kostade 25 euro.
Doften är till en början rätt så återhållsam trots att vinet har fått lufta sig runt två timmar i våra glas (Orrefors Difference). Till slut så kommer den karaktäristiska mörka körsbärsdoften i par med katrinplommon och en del torkad frukt. Lite örter och läder finns med i doftbilden. I Bertaroles vanliga amarone brukar det finnas ett litet dovare inslag av multnande höstlöv. Av detta märker vi inget.
Smakens främsta markör är de söta, mörka körsbären. En kompott på hallon, björnbär och katrinplommon kan vi också notera.Vi känner en del torkad frukt (fikon) och lite örter. En bra och trevlig syra ger vinet en friskhetskänsla. Snälla, bomullsinlindade tanniner ger vinet lite karaktär.
I den långa eftersmaken får vi mer söta körsbär, örter och mörk choklad.
Det här är rakt igenom en tunnare variant av deras huvudamarone "Marognole". "Cariano" matchar med lätthet de enklare amaroneviner som säljs på Systembolaget. Lägger jag till 8 euro så får jag deras första vin, som faktisk är flera klasser bättre. Detta blir för oss ett lätt val.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar