onsdag 31 juli 2013

Soave från Roccolo Grassi

Roccolo Grassi är en av våra favoriter i Valpolicella. Dom håller till i de östra delarna och en del av deras egendom ligger i Soave-området.  "La Broia" är ett fyra hektar stort vinfält och har exponering mot sydost. Det ligger 100 meter över havet och här odlas den vita druvan Garganega, som används för att producera deras Soave och deras söta variant gjord på torkade druvor Recioto di Soave.
Vi håller oss ikväll till den vanliga Soaven. 
Druvan är 100 % Garganega.
Vi skrev om årgång 2007 för två år sedan och om årgång 2009 för ett år sedan. Soave ska drickas ungt och vår sista flaska av årgång 2009 är det hög tid att dra korken ur.


Färgen är halmgul med små gröna stråk ut mot glaskanten.
Det doftar av kryddor/örter, lite sommarblommor, citrus, en del mineraler och så ett drag av våta stenar efter ett sommarregn.. Det finns också något i doften som känns som sommaräpplen.
Smaken är frisk, syrlig och läskande. Det dominerande draget är de alerta örterna och citrusen. Den kalkrika jorden ger ett vin fyllt av mineraler speciellt i eftersmaken. En lätt blommighet är allestädes närvarande. Syran är behagligt frisk och ger den där härligt läskande känslan. Eftersmaken är medellång med lite exotiska frukter och gott om mineraler.

Ett riktigt bra sommarvin. Vinet ska som jag inledningsvis skrev drickas ungt. Vår flaska var helt perfekt nu. Årgång 2009 bör nog drickas upp inom det närmaste året.

Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar