2005 Amarone della Valpolicella, Terre di Leone
Terre di Leone är en ny producent. En liten vingård belägen i utkanten av Marano i Classico-området. 2004 drog de nya ägarna i gång verksamheten och deras första årgång blev 2005, vilket är den vi ska dricka ikväll. Totalt gör dom 36 000 flaskor uppdelade på sex viner.
Druvblandningen är Corvina 40%, Corvinone 20%, Rondinella 25%, Molinara 10% och Osoleta 5%. Druvorna får torka runt fem månader, lite längre tid än de vanliga tre till fyra månaderna.
Vinet har fått mogna på "tonneaux" och fat (25 hl) av fransk ek i 24 månader. Slutligen har vinet fått sex månader på flaska innan det kommer ut på marknaden.
Doften är stor och kraftig på amaronevis. Söta, mörka körsbär, skogsbär, mörka plommon och en del örter är det som först når vår nos. Vi känner efter ett tag lite mandlar, kakao och en svag ton av russin.
I munnen får vi ett litet mindre bombnedslag av söta mörka körsbär, solmogna björnbär, mörka plommon och torkad frukt.
En komplex smak där även örterna, pinjebarren och den mörka chokladen tar för sig rejält. Det finns som tur är en pigg och frisk syra, annars hade detta gått över styr. Tanninerna är aktiva, inte helt avrundade och ökar därmed på komplexiteten. En gigantisk lång eftersmak, med russin, fikon, kaffe och mörk choklad, men också med en frisk syrlighet Den höga alkoholen (16,5%) är helt och hållet integrerad i frukten.
Till den grillade entrecoten var detta ingen succé, så vi ställer undan glaset. Efter middagen som kontemplation och som tillbehör till den livliga diskussionen är det en helt underbar dryck.
Betyg 4+
Jag kan inte hitta Terre di Leones produkter hos Systembolaget, däremot hos näthandlaren Vinupplevelser, där priset är 595 kr.
2010 Periquita Reserva
En favorit från 1980- och 1990-talet. I källaren ligger ett antal årgångar som väntar på att utsättas för en vertikal.
Druvblandningen är Castelao 38%, Touriga National 34% och Touriga Francesa 28%.
Doftar av körsbärbär, örter, lite svartpeppar och en del fat.
Smaken är kryddig med inslag av körsbär och plommon. En del fattoner, lite choklad och mörka plommon.
Ett enkelt och okomplicerat vin. Funkar till grillmat. Kanske lite väl snällt. Avslutningen har en liten bitter ton som drar ned betyget.
Betyg 3-
På bolaget kostar denna 79 kr.
2006 Finca El Puig
Ett vin från området Priorat, ett litet bergigt område i Katalonien, några mil sydväst om Barcelona. Vi har tidigare skrivit om storebrodern Gran Clos. Finca el Puig är en lite enklare variant.
Druvblandning på 55% grenache, 25% cabernet sauvignon och 20% syrah.
Doften är hyggligt stor och bär markörer som mörka körsbär, örter/kryddor, torkad frukt och en hel del fat.
Smaken går lite i samma riktning. De mörka körsbären dominerar ihop med de trevliga örterna. Här finns också en del rostade fat, kakao och på slutet lite lakrits.
Vi noterar den pigga syran som en plusfaktor. Tanninerna är avrundade, mjuka och lite lena. Dom är detta utan att för den skull vara mesiga.
Ett riktigt bra grillvin.
Betyg 4-
På SB kostar vinet 189 kr.
k
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar