lördag 13 juli 2013

Savennières och Chenin Blanc

Sommaren fortsätter visa sig från sin bästa sida. Vi plockar fram en piggvar från frysen. Tar upp två stånd rosenpotatis, som vi bara sköljer bort jorden ifrån. Vi kokar den med lite egenodlad dill. Lite skirat smör och riven pepparrot som tillbehör. Svårare än så behöver inte lyxmåltid vara.
Ur källaren plockar vi upp en flaska vitt vin.

2008 Clos de Saint Yves, Savennières
Producent är Domaine des Baumard. En familjeägd egendom på 15 hektar. Skruvkapsyl! Oj vad skönt, då har vi åtminstone inget korkskadat vin.
Detta är vår första bekantskap med ett vin från Savennières. Vi befinner oss på den norra sidan av floden Loire några mil öster om Nantes, närmare bestämt i i regionen Anjou-Saumur.
Druvan är till 100 procent Chenin Blanc och kommer från vingården Clos de Saint Yves. Jorden är en kalk- och schistjord med stort inslag av sand. Vinstockarna är bortemot 35 år gamla.
b
Färgen är gyllengul.
Det doftar av gula äpplen, lite citrus, aprikoser, aningens ananas, och inte minst örter/kryddor. Mineraler av något slag som vi förknippar med halstasbletter kan vi också känna. En svag lite nötaktig arom ligger där i bakgrunden.
Smaken är frisk, lite stram och faktisk känns den ung trots sina fem år. Lite småfet med en dragning åt smör och ändå frisk. Vi hittar gula äpplen, lite torkad frukt och en uppsjö av mineraler. Här finns gott om kryddor och även lite citrus noterar vi. En väldigt trevlig och aktiv syra. Hyggligt lång eftersmak, där vi alldeles i svansen får en tydlig förnimmelse av en frisk honungssmak. Klart läckert.
Vi gillar det här vinet från Savennières och beslutar oss raskt för att i fortsättningen hålla ögonen öppna efter viner från det här området.

Betyg 4

Vår flaska kostade 189 kr när vi köpte den på sensommaren förra året. Enligt Systembolagets hemsida finns endast ett vin tillgängligt i Beställningssortimentet. Världens största utbud känns inte som ett aktuellt epitet.
Någon där ute i cyberrymden som har tips på någon bra producent och näthandlare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar