tisdag 30 juli 2013

Campogiovanni, Brunello di Montalcino från San Felice

2007 Campogiovanni, Brunello di Montalcino, San Felice Agricola

Producent är San Felice. De håller till på de sydvästra sluttningarna av kullen/berget Montalcino i Toscana. Druvan är så klart Brunello (en klon av Sangiovese) till 100%.
Vinet lagras 36 månader i stora slovenska fat. Efter det lagras vinet ytterligare 12 månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.

Färgen lyser med en mörkt rubinröd ton emot oss.
Vi nås av en doft som har en ungdomlig karaktär, inte stor och omfamnande mer diskret, men ändå tydlig. Det är framförallt de röda bären som ger sig tillkänna: körsbär, lite jordgubbar och röda vinbär. Visst finns här lite kompostjord, läder, nyponrosor och en del örter, men bara så att vi just kan ana oss fram till dessa attributen.

Smaken är frisk och fortfarande ungdomlig med en viss slankhet.
Körsbär, plommon, björnbär och gott om örter är det som dominerar smakintrycken. Det finns en syra som för våra tankar åt lingonhållet eller möjligen tranbär. Den är frisk och samtidigt inte allt för vass. Tanninerna är påtagliga, men samtidigt redan nu rejält avrundade i kanterna och drar iväg mot det mjuka hållet. Visst biter dom till i gommen, men inte på det där bråkiga sättet. Eftersmaken är hyggligt lång och där får frukten och örterna sällskap av lite svart te, kakao, lakrits och tobak.

Vi har skrivit om 2005 och 2006 tidigare. Speciellt 06:an föll oss väl i smaken och 07:an står inte långt efter.
Vi har köpt våra flaskor på SB för 299 kr. SB:s hemsida meddelar att den utgått ur det fasta sortimentet, men att den för 349 kr finns tillgänglig i Beställningssortimentet. Bibendum importerar.

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar