måndag 29 juli 2013

En amarone och en ripasso

Den tredje helgen i juli var Vintankar, som traditionen bjuder, på dubbeltrav i Axevalla.
Vi sover över hos goda vänner i Hjo. Det blir alltid en kväll fylld med livgivande diskussioner, så även i år.
Vi åt en fläskfilégryta på zucchiner och champignjoner. Vintankars egna potatis och sallad medfördes.
Vi hade också plockat med oss två publikfriande viner.


2006 Selezione Antonio Castagnedi, Tenuta Sant Antonio
Vi har tidigare skrivit om 200720062005 och 2004. Vi hänvisar till dom länkarna, då omdömet kvarstår: Systembolagets bästa amarone under 300 kr!!
Betyg 4+

2009 Ripasso I Castei.
Vinet är gjort på druvorna 75 % corvina, 20 % rondinella och 5 % molinara. 
Vi har druckit en del ripassoviner under årens lopp, dock inte så många det senaste året. Det har blivit en likriktning och utslätning som gjort att vårt intresse svalnat. Det kan ju också vara så att våra smakpreferenser förändrats. Då det begav sig var I Castei en av våra favoriter. Det här är vår sista flaska.I doften, som har en sval och lite jordig framtoning, hittar vi mörk frukt i form av körsbär, viktoriaplommon och en del örter. I Castei har just den här, för ripassoviner, lite annorlunda framtoningen av jord, höstlöv och kompostjord. Men visst , frukten är i förarsätet. 

Smaken domineras av mörka körsbär, plommon och björnbär. Svaga toner av torkad frukt noterar vi liksom en god portion örter. Vi kan också känna aningens läder, vanilj och kakao. Eftersmaken är medellång och här är det körsbären som dominerar även om det också finns inslag av fat och en del örter. En liten svag sötlakritsrem får vi precis i slutet.
Årgång 2009 känns perfekt just nu och så mycket mer utveckling är nog inte att vänta. Ett par år till kan nog 09:an hålla innan den rusar utför backen.

Priset är 119 kr på SB och nu är det årgång 2010 som är tillgänglig. Du som gillar ripassoviner och inte provat I Castei tycker jag definitivt ska göra det.

Betyg 4-Inga kommentarer:

Skicka en kommentar