söndag 7 juli 2013

Välkomstviner. Tre italienare.

I torsdags hämtades vi på Landvetter av min brorson P. En timmes bilfärd och vi är hemma. Packa upp, ladda tvättmaskinen och blaska av sig. Vi går sedan över till brodern, som bjuder på mat och tre olika italienska viner. Alla från 2007.
2007 Selezione Antonio Castagnedi, Tenuta Sant Antonio
Producent är Tenuta Sant Antonio. Deras ägor ligger nordöst om Verona mellan Illasi och Mezzani. Druvblandningen är 70% Corvina, 20% Rondinella, 5% Croatina och 5% Oseleta.
Dessa druvor kommer från ett område strax utanför byn Mezzane di Sotto. Vinstockarna är mellan 20 och 25 år gamla och växer på en höjd av 300 m över havet.
Vinet har legat två år på 500 l fat av fransk ek innan det tappats upp på flaska.
Vi har tidigare skrivit om 20062005 och 2004.
Det här är vår första 07:a av den här amaronen och den leverar på samma sätt som tidigare årgångar.
Vi möts av en frisk doft som har tydliga drag av mörka körsbär, men här finns mer : lite katrinplommon, gott om örter och lite toner av kakao. En urtypisk amaronedoft!
I smaken återkommer de söta, mörka körsbären på ett ytterst tilltalande sätt. Här finns också en del örter, katrinplommon och drag av mörk choklad. Det finns en syra som är såväl frisk som alert. Detta tillsammans med  en del finlemmade och väldigt mjuka tanniner gör den här amaronen väldigt användbar. Med andra ord en bra "Matamarone". Eftersmaken är lång och där finns en del torkad frukt, inte så mycket russin utan mer åt fikonhållet. Den mörka chokladen lämnar en liten bitterhet. Precis som det ska vara. Visst finns det en del toner av fat, men dom är inte alltför markerade och oss stör dom inte.
Det här är riktigt gott! Här finns, som vi bedömer det, ytterligare utveckling.
Betyg 4+
Vi har skrivit det tidigare och upprepar det gärna igen. Detta är Bolagets bästa amarone under 300 kr.
Nu är det årgång 2009 som är tillgänglig och den kostar 249 kr. Vi har fyllt på med fem flaskor. Vår tumregel när det gäller drickandet är att addera fem år till årtalet på flaskan. Har du god karaktär så ta sedan en flaska om året. Från Valpolicella får vi höra att årgång 2009 ska vara en strålande årgång.

2007 Brunello di Montalcino Col d´Orcia
En varm rubinröd färg strålar från glasen.
Lite svag doft till en början, men tar sig alltmer under kvällens gång. Vi kan till slut hitta ljusröda körsbär, aningens jordgubbar och röda vinbär. En del örter finns det också.
Smaken går också i det rödfruktiga spåret. Örterna är här tydligare än i doften. Tanninerna är lite småbråkiga. Till maten håller de sig i skinn, men på egen hand biter dom rejält i gommen.
Syran är frisk utan att ta överhand. Den fyra år långa lagringen på fat känns tydligt i smaken.
Brodern gillar det här skarpt, medan jag är lite mer reserverad.
Betyg 4-
Priset är 264 kr för helflaska och 149 kr för halvflaska. Helflaskorna verkar finnas lite varstans i vårt land.2007 Albe Barolo, G D Vajra.
Du som vill veta lite mer om producenten kan läsa om denne på bloggen Finare Vinare.
Färgen är tegelröd.
Initialt är doften svag, men blir riktigt trevlig efter någon timma i glasen. Vi hittar körsbär, nypon, rosor, choklad och lite finmalda örter.
I munnen får vi ett slankt och tilltalande vin. Plommon och körsbär dominerar till en början. Nypon och rosor ger sig ganska omgående tillkänna. Här finns också en del örter. Syran är frisk utan att på något sätt bli vass. Tanniner finns det en hel del av. De tar ett fast grepp i gommen, men gör det på ett behagfullt sätt och är inte alltför bråkiga. Hygglig eftersmak med en del toner av fat.
Visst är det ett ungt vin men förvånansvärt tillgängligt.
Betyget kanske är lite i underkant
Betyg 4-

Den här Barolon kostar 189 kr på SB och verkar finnas över hela landet. Vi blir lite överraskade av priset. En såpass här bra Barolo under 200 kr är man inte van vid. I alla fall inte på Bolaget.
Finns det någon bättre (i den här prisklassen) i SB:s utbud?
n

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar