söndag 26 januari 2014

2010 Chateuneuf-du-Pape, Signature. Domaine La Barroche

Det här vinet drack vi förra helgen, då vi på lördagen åt en älggryta. Vinet och maten passade som hand i handske. Det är drygt två år sedan vi senast drack Signature. Då var det 2007,2008 och 2009.  Du hittar våra noteringar här.

2010 Chateuneuf-du-Pape, Signature. Domaine La Barroche
Druvblandningen är 66% Grenache, 13% Mourvedre, 11% Syrah, 6% Cinsault  och 2% övriga sorter. Grenachen har legat 18 månader på foudres (100hl träfat) medan Syrah och Mourvedre har legat på begagnade barriquer.


Det är en underbar doft som slår emot oss. Just den där trevliga blandningen av mörka och röda bär, som vi är så förtjusta i, är det som allra först når oss. Efterhand tillkommer en pinjedoft, en hel del örter och kryddor, som  får oss att tänka på våra cykelturer i Provence. Det finns också en svag blommig ton av lavendel, lite söt piptobak och aningens lakrits.
Våra höga förväntningar kommer inte på skam.


Vi tar en rejäl klunk och låter vinet virvla runt i munhålans alla skrymslen. En härlig komplexitet med en radda finstämda smaker kan vi känna. Gott så in i bänken!! Egentligen räcker det så, men nu tar vi lite mindre klunkar och försöker sätta ord på det vi känner.
Bärkompotten som finns där och på något sätt utgör ryggraden i vinet är en blandning av björnbär,blåbär, skogshallon och jordgubbar. Syran som är påtaglig för tankarna åt frostnypna slånbär och det är nog den som ger vinet dess ungdomlighet. Gott om örter och kryddor. Tanniner som biter lite försiktigt på ett mycket belevat sätt.
Och eftersmaken? Ljuvlig helt enkelt! Här kommer det fram lakrits, mörk choklad och aningens viol.

På etiketten står det 15 %. Det tror vi inte på. Den alkohol som finns är helt inlemmad i frukten.


Systembolagets hemsida kan vi se att det finns lite olika årgångar kvar av detta utomordentliga vin.

Betyg 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar