onsdag 8 januari 2014

Alvarinho. Perfekt till skaldjur

Jul- och nyårsfirandet var till ända. Efter all julmat kände vi oss sugna på lite "riktig" västkustmat. I fredags plockade vi så fram skaldjur ur frysen. Det fick bli några krabbklor, lite burfångade havskräftor och så en hummer. Många är de historier jag fått mig till livs av min mor och hennes syskon, om hur de åt skaldjur i tid och otid. De var ju dessutom gratis. Det var ju bara att åka ut till havs och hämta hem dom. Nu är ju Vintankar vare sig fiskare eller båtmänniska, men har istället turen att ha en av sin bästa vänner som Yrkesfiskare.


Ur källaren plockade vi upp ett Vinho Verde-vin.

2011 Alvarinho Contacto Mendes.
Producent är Anselmo Mendes. En vinmakare som på senare år rönt allt mer uppmärksamhet såväl i Portugal som utomlands. Du som vill läsa lite mer om producenten ska klicka dig in på Niklas Jörgensens blogg.
Vi har ett vin från Minho eller Vinho Verde om man så vill. Vi befinner oss i Portugal, i de norra delarna (Moncao) av vindistriktet Vinho Verde några mil nordost om Porto.
Vinet är till 100% gjort på druvan Alvarinho.
Namnet Contacto har vinet fått för att det fått jäsa med skalkontakt.

Färgen är alldeles ljusgul med ett litet grönaktigt skimmer.


Det finns en svag men ändå tydlig doft. Hela doftintrycket utstrålar ungdomlighet och friskhet.
Vi känner gröna äpplen, persika, lite lime och en del örter. En svag touch av mineraler finns det också.

Det är i smaken det här vinet vinner våra hjärtan. Friskt, ungdomligt och inte så komplicerat. Mera rakt på sak. Torrt så klart. Här finns en radda trevliga attribut: en krispig äppelsyra, fräscha citron- och limetoner och lite steniga mineraler. Här finns också en bra fruktighet i form av persika, gula plommon, gröna äpplen och päron. Allt packeterat med en nästintill perfekt balans.

Något stort vin blir inte det här, då krävs det lite mer komplexitet och elegans. Icke desto mindre är det gott, törstsläckande och lättdrucket!

Funkade riktigt bra till våra skaldjur, men klarar sig säkert bra både som buffévin och på egen hand.

Vår flaska är köpt för något år sedan på Bolaget. Idag är det årgång 2012 som gäller och priset är 121 kr.

Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar