fredag 15 maj 2020

2010 Camartina från Querciabella

Därute rasar Coronaviruset. Sakta verkar dödstalen sjunka. Här gäller det att vara uthållig och hålla den sociala distanseringen. På lördag gör jag ett litet avsteg. Jag ska åka bil in till Göteborg och hämta Chefs Meny på favoritkrogen Barrique. Två meters avstånd ska det gå att hålla.

Trädgårdsarbetet fortskrider. Ikväll blir det sparrissoppa. Vi stärker upp den med sju egenodlade små sparrisar. Det har varit ett par frostnätter även för oss längst ut på Ölmanäset. Ett par av potatisplantorna har fått musöron, men det mesta verkar klarat sig bra under fiberduken.

Häromkvällen tog jag fram sista flaskan av ett vin frånToscana. Skyhöga förväntningar då förra flaskan för tre år sedan var hysterisk god och jag då gjorde bedömningen att den skulle kunna utvecklas något till. Läs dom tankarna här.
Våren 2013 besökte jag Köpenhamn och en provning med viner från Toscana. En av de utställare vars viner jag blev särskilt förtjust i var Querciabella. Jag skrev om mötet med deras marknadsavdelning här. Det hela resulterade i en beställning, då inte alla viner fanns hos Systembolaget fick det bli den danske vinimportören och distanssäljaren Atomwine som jag köpte av.
Vad jag tyckt om deras Chianti Classico kan du läsa här. Turpino, ett vin som lanserades i Skandinavien i samband med Köpenhamns tillställningen skrev jag om här. Deras vita vin Batar blev det några tankar om här

Querciabella började väldigt tidigt att tänka ekologiskt. Redan 1998 ställde dom om till Organisk-biologiska odlingsmetoder. År 2000 gick dom över till biodynamiska odlingsmetoder. Inga animaliska produkter förekommer i vinproduktionen och därmed anses deras viner vara veganvänliga.


Camartina är deras toppvin. Det är gjort på Cabernet Sauvignon (70%) och Sangiovese (30%). Druvorna avstjälkas, men krossas inte. Jäsning sker på ståltankar. De båda druvorna jäses var för sig Efter jäsningen får vinet ( fortfarande var för sig) ligga till sig runt ett år på franska barriquer av ek, varav 25% är nya och resterande använts en gång. Nu startar ett intensivt testande om vilka barriquer som innehåller de bästa vinerna. Det är först nu som det blandas till ett vin. Den slutliga blandningen får sedan ytterligare ett år ekfat.
Det görs cirka 12 000 flaskor av Camartina.

Doften imponerar med läckra toner av läder, jord, lite piptobak, en hel del mörk frukt, några små nypor örter och en liten nätt blommighet i bakgrunden.
Ännu mer imponerade blir vi då vi tar den första lilla klunken. En fantastisk smak av mörk frukt, där vi särskilt noterar svarta vinbär, mörka körsbär och blåa plommon. I mindre doser finns här lite blåbär, hallon och slånbär. En delikat ton av vitpeppar noteras liksom små nypor av medelhavsörter. I den ganska så långa eftersmaken kommer i små väl avvägda portioner mörk choklad, kaffe, lakrits och unset vanilj. Frukten har i eftersmaken en något ljusare ton. Hela tiden en läcker syra och tanniner som med åren blivit tämligen avrundade, men ändå såpass närvarande att de bjuder ett försiktigt motstånd.
Ett enastående vin helt enkelt!!
Betyg 5-

Den här flaska köptes 2013 i Danmark för 500  DKK med en kurs på 1,18. På SB är det årgång 2011 som gäller och den kostar 869 kr.










r

v

4 kommentarer:

  1. Camartina är en av mina favoriter. Kan bara instämma i ovanstående utlåtande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar!

      Radera
    2. Importören sänkte priset på sina sista 2011:or och sålde genom SB ut dessa för 499 kr/fl. Jag hade redan 2011:an hemma (för > 800 kr/fl) men köpte såklart på mig fler. Jag fick nys om detta tack vare ett nyhetsbrev från Vinbörsen (vinbörsen.se) som inte gör annat än att bevaka prissänkningar på SB. Nu är 2011 slut. Hoppas att du hann med att köpa.

      Radera
  2. Aj, aj det missade jag.
    Svårt att hinna med allt, dessvärre.
    Vinbörsen har jag missat. Måste åtgärdas!

    SvaraRadera