söndag 7 april 2013

Påskdagens viner

Påskdagen var sista kvällen här på västkusten för brodern och hans hustru, innan återtåget till Norrlands kustland. Det blev en en traditionell påskmiddag med honungsglaserad chèvre, rostade pinjenötter, parmachips och lite ruccola till förrätt. Lammsteken var given som kvällens huvudnummer.Denna gången tillagad i lergryta. Den ackompanjerades av klyftpotatis och en coleslaw på rödkål och mangosallad. Dessert fick bli Brostorp ostkaka. Enligt hustrun(småländska som hon är) den enda "köpeostkaka" som duger.
Vi började med en vinprovningen. Hustrun hade meddelat att ta nu också med något enkelt och vardagligt. Då lyder man order. Det fick bli tre viner. Först ut var kvällens vinnare


2005 La Poja, Allegrini
Vi drack 03:an för dryga året sedan.
Druvorna till detta vin kommer från den 2,65 hektar stora vingården La Poja. Vingården ligger på en höjd av 320 meter över havet, på kullen La Grola i Valpolicella. Medelåldern på vinstockarna, som är planterade i sydöstlig riktning, är runt 30 år. Druvorna är till 100% Corvina Veronese dvs samma druva som är ryggraden i amaronevinerna.

Det doftar intensivt av körsbär, men även några blyga toner av björnbär. I bakgrunden finns en del kryddor, choklad, lite fat och faktiskt aningens russin.I munnen dyker de typiska körsbären upp först av allt. Elegant och snyggt. Några nypor av fina örter och lite mörk frukt smyger sig fram. Lägg därtill en bra och frisk syra, med tanniner som biter lite försiktigt i gommen. Det här är gott, riktigt gott. Eftersmaken är ganska lång, där körsbärsfrukten kompletteras med krossade körsbärskärnor, mörk choklad, lite mer örter och småtrevliga toner av fat. Ett kraftfullt och elegant vin.
Priset ligger på 475 kr och det verkar finnas lite ströflaskor av årgångarna 2007 och 2008.
Betyg 4++



2009 Malbec,  Colomé Estate.
Vi befinner oss i Argentina, närmare bestämt hos  Bodega Colomé i Salta-provinsen, långt upp i de argentinska Anderna. 
Ett vin som i huvudsak är gjort på druvan Malbec. Druvorna är odlade på  2 200 meter över havet.
Druvorna, varav 1/3 kommer från mer än 40 år gamla stockar och resten från unga stockar, jäser i rostfria tankar och betongtankar i 20 dagar. Lagring sker på fat av fransk ek (60% nya och 40% ett år gamla), därefter 6 månader på flaska.
Vi möts av en trevlig doft av plommon, mörk frukt (bl a björnbär), lite örter och en svag animalisk ton.
I smaken känner vi björnbär, plommon och lite svarta vinbär. En bra syra som balanseras av frukten. Beskedliga tanniner och vinet känns mjukt och behagligt utan att vara inställsamt. Det här är gott! Det här är bra! Priset är bra!
149 kr kostar vinet i beställningssortimentet.
Betyg 4


1996 Periquita
Det blev så att ett vin som under många år (80-talet och 90-talet) var vårt husvin fick bli det enkla och vardagliga. Intresset för Periquita har med åren avtagit och kvar i källaren ligger ett gäng flaskor från olika årgångar.
Vi måste försöka få till ett Periquitarace i sommar.












Förväntningarna är lågt ställda. Ska vinet vara drickbart överhuvudtaget? Vi noterar omedelbart att någon korkdefekt finns här inte. Vi möts faktiskt av en trevlig doft. Hyggligt med örter, lite jordkällare, läder och choklad tillsammans med lite mörk frukt.
Smaken är helt OK. Ett enkelt vin, men det finns en del inslag som gör att vi förstår varför det här vinet var en av våra första favoriter. Ja, vi har faktiskt följt det här vinet i mer än trettio år.
Vinet känns mjukt, lättdrucket och okomplicerat. Tidens tand har gjort det lite tunt, men den mörka frukten spelar fortfarande huvudrollen. Detta tillsammans med lite örter och kryddor.
Det är nog några år sedan det här vinet var på topp. Även om det är fullt drickbart, så har spänsten i frukten försvunnit.
Betyg 3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar